ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Банките и правоохранителните органи в кампания срещу “финансовите мулета”

Финансови институции и правоохранителни органи от 25 държави се включват за осма поредна година в съвместна кампания, насочена срещу схеми за изпиране на пари и набиране на "финансови мулета". Тези лица имат ключова роля при изпирането на средства, придобити чрез широк спектър от онлайн измами, например – "Ало измамите", фишинг измамите, мошеничествата при електронната търговия, подмяната на сим карти, социалното инженерство и други. Глобалната кампания е организирана от Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол (EC3 – EUROPOL), а партньор е Европейската банкова федерация, на която Асоциацията на банките в България (АББ) е член.

Тази година са установени 8755 "финансови мулета" и 222 лица, които ги "назначават" и контролират. Благодарение на навременните действия на правоохранителните органи, близо една трета от тях – около 2500 души, са арестувани, сочат данните на Европол. В хода на кампанията са инициирани общо 1648 разследвания. Повече от 1800 банки, финансови институции и компании за компютърни технологии са докладвали

над 4000 неправомерни трансакции

с участието на "финансови мулета", предотвратявайки по този начин щети за 17.5 млн. евро.

По време на тазгодишната кампания, от страна на българските правоохранителни органи са идентифицирани 104 “финансови мулета” и 8 лица, които ги набират, както и 38 жертви от престъпната дейност. Във връзка с борбата с финансовите престъпления, в хода на текущата кампания, с помощта на банките в страната, са установени 104 неправомерни трансакции – почти двойно повече от миналата година, като са предотвратени щети на стойност над 1.5 млн. евро.

"Финансово муле" е лице, което прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки (често в различни държави), като за тази дейност получава комисионна. Според статистика на Европол, в 95 на сто от случаите "финансовите мулета" се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити чрез киберпрестъпления. Често средствата са предназначени за

финансиране на други криминални дейности

и изпиране чрез инвестиране в легален бизнес.

За набиране на "финансови мулета" се използват различни схеми, например, сайтове за запознанства, чрез които престъпниците се опитват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или получаване на средства. Също така, чрез постове в социалните мрежи с примамливи предложения за работа, гарантираща лесно и бързо забогатяване, се цели привличането на вниманието на студенти и млади хора.

Престъпниците са все по-изобретателни, като често пъти се възползват от реално съществуващи събития, за да направят предложенията си да изглеждат по-достоверни. Те имат за цел да привлекат представители на най-уязвимите групи, които имат нужда от парични средства – студенти, хора, които са загубили работата си и други. Често пъти те използват и информация за набелязаните от тях лица, с която са се сдобили чрез социалните мрежи.

Важно е да се знае, че дори лицата, използвани като "финансови мулета", да не са били наясно, че са въвлечени в незаконна дейност за изпиране на пари, те извършват престъпление, като трансферират средства и това може да има тежки последици за тях.

Банковият сектор в България подкрепя усилията на правоохранителните органи и си сътрудничи активно с тях за предотвратяването и разкриването на финансови престъпления, свързани с изпирането на средства, придобити от незаконна дейност. Банките имат строги правила и изисквания, чрез които идентифицират своите клиенти, на което се дължи и голямото доверие, с което се ползват сред потребителите на финансови услуги.

#НебъдиМуле

  • Получавали ли сте искане да помогнете с паричен превод от страна на:
  • Онлайн контакт или някой, който проявява романтичен интерес към Вас?
  • Някой, който Ви предлага да направите бързо "лесни" пари?
  • Някой, който има нужда от помощ, тъй като твърди, че не може да използва собствената си банкова сметка?

Ако отговорът на един от горните въпроси е "Да", тогава вероятно сте имали работа с някой, който набира "финансови мулета". А ако сте направили това, което са поискали от Вас, вероятно сте извършили престъпление.

Ако се съмнявате, че може да сте станали жертва на такава схема и са ви използвали като „финансово муле“, реагирайте незабавно, преди да е станало късно. Спрете паричните преводи и уведомете веднага банката си и полицията.

Информационната кампания #НебъдиМуле, посветена на повишаването на общественото внимание към този вид измама, започва днес на европейско ниво.

В брошурите, публикувани в сайта на Асоциацията на банките в България (АББ) – виж ТУК, ТУК, ТУК и ТУК – ще получите повече информация относно начините за набиране на "финансови мулета", как да се предпазим и какво трябва да направим, ако подозираме, че ние или наши познати са въвлечени в схеми за пране на пари.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *