ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

БНБ ще проведе аукцион за ДЦК за 200 млн. лева

Пари

Българската народна банка ще проведе аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност десет години и шест месеца от отворен тип с фиксиран лихвен процент от емисия номер BG 20 400 16 219/27.01.2016 г. с падеж 27 юли 2026 година.

От БНБ уточняват, че за продажба се предлагат книжа за 200 млн. лева при 2.25 на сто годишен лихвен процент.

Първичните дилъри могат да участват в аукциона със състезателни поръчки, както от свое име и за своя сметка, така и от свое име, но за сметка на свои клиенти.

Първичните дилъри могат да участват в аукциона и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Максималното количество ДЦК, което един участник може да придобие със състезателни поръчки, е 50 на сто към 50 на сто от общото предложено количество.

През септември централната банка направи два аукциона за ДЦК за общо 400 млн. лева. В първия беше постигната  среднопретеглена годишна доходност от 3.01 на сто, а при втория – от 4.13 на сто.

Припомняме, че през пролетта държавата продаваше на аукцион държавни ценни книжа при годишна доходност между 0.55 и 1.33 процента.

Поскъпването кара някои анализатори да говорят, че Министерството на финансите е закъсняло с вземането на дълг, тъй като вече цените са доста по-високи. Но при сменящите се правителства и нестабилната икономическа среда беше трудно да се прогнозират нуждите.

Календарът на Министерството на финансите предвижда през октомври да се направят четири акуциона за ДЦК за общо 750 млн. лева.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *