ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Будапеща стартира програма за енергийна ефективност

финанси

Унгария ще задейства в началото на ноември планираната програма за енергийна ефективност на промишлените предприятия в размер на 360 млн. щ. долара, информира в електронно изявление на 22 октомври външният министър на страната Петер Сиярто. 

Компаниите в Европа са под засилен натиск от растящите цени на енергията, а в момента Будапеща защитава единствено някои домакинства от кризата. Новият план на кабинета е да предложи държавни субсидии на 30% от компаниите в столицата и на 45% от регистрирани извън нея. Целта е те да подпомогнат инвестициите в енергийна ефективност от поне 200 млн. форинта (480 млн. щ. долара). 

Сиярто определя санкциите на Европейския съюз срещу Русия в отговор на войната в съседна Украйна като основна причина за енергийната криза. Той осочва, че "днес най-големият враг на компаниите е екстремният ръст на енергийните цени, които, за съжаление, са директно следствие от провалената санкционна политика на Брюксел".

В отделно официално изявление на 22 октомври унгарското министерство на иновациите и технологиите обещава да увеличи използването на геотермалните извори за добив на енергия. Те се смятат за ключ към намаляване на зависимостта на страната от природен газ. Ведомството посочва, че ще създаде правна рамка за енергийната употреба на подземните топли извори и за популяризиране на свързаните с нея инвестиции. Министерството планира да похарчи около 16 млрд. евро за геотермалната си програма до края на настоящото десетилетие.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *