ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Девет години затвор заплашват “мозъка” на германска данъчна измама

Държавното обвинение на Германия поиска девет години зад решетките за германския адвокат Хано Бергер, за когото се предполага, че е "мозъкът" зад сложна схема за данъчна измама, известна като "cum-ex", ощетила правителството на страната с милиарди евро. Бергер, срещу когото съдът в Бон води дело от април, след като той бе екстрадиран от Швейцария, ще отговаря по три параграфа за тежко данъчно престъпление. 

Прокуратурата твърди, че 72-годишният обвиняем е помогнал за организирането на фалшиви трансакции в германската банка M. M. Warburg между 2007-а и 2013-а. Деянието е струвало на финансовото министерство 278 млн. евро.

Измамата "cum-ex" е разкрита за първи път през 2017-а и включва множество участници, които бързо обменят помежду си фирмени акции в деня на превеждане на дивиденти, за да претендират за много на брой данъчни отстъпки за едно единствено плащане.

Обвинението е казало на районния съд в Бон, че Бергер е ключова фигура в комплексната схема, защото е инициатор на сделките "cum-ex" и е научил и други как да измамят системата. В заключителната си, подкрепена с аргументи пледоария, прокурорите са поискали деветгодишна затворническа присъда за германския адвокат. Бергер признава само част от обвиненията за неправомерни действия, като твърди, че някои от трансакциите са били законни по време на осъществяването им. Окончателната присъда се очаква през идната седмица.

По оценка на експерти, използваната на територията на Европа данъчна схема е отворила дупка за десетки милиарди евро в германските публични финанси. Германският финансов всекидневник "Ханделсблат" оценява щетите на над 30 млрд. евро.

Незаконната практика предизвика промяна на данъчното законодателство на Германия, която затвори вратичките, допускащи използването й. Десетки лица бяха обвинени заради скандала в страната, включително банкери, фондови брокери, адвокати и финансови консултанти. Бившият главен изпълнителен директор на M. M. Warburg – Кристиян Олериус – стана първият високопоставен банкер, вкаран в затвора през миналата година заради престъпната схема. Той беше осъден на пет години и половина зад решетките след като съдиите го признаха за виновен за прикриване на данъчните операции, за които е знаел, че са незаконни.

Бергер е подсъдим и в отделно "cum-ex" дело във Висбаден заради предполагаеми щети за над 113 млн. евро, нанесени между 2006-а и 2008-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *