ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Йелън призна за “случайните жертви” на силния долар и високите лихви

Джанет Йелън

Американският финансов министър Джанет Йелън кза, че Съединените щати и други водещи икономики трябва да са наясно със страничните ефекти от техния отговор на икономическите предизвикателства. "Нашите политики наистина оказват влияние и, естествено, много държави са обезпокоени от въздействието на американската политика върху обменните им курсове със силния долар", сподели Йелън с журналисти на 13 ноември в Бали, където се събират световните лидери за срещата на високо равнище на Г-20 на 15 и 16 ноември.  

Федералният резерв повиши лихвите с почти 4% през тази година в агресивен опит да се пребори с инфлационния натиск. Това обаче донесе главоболия на много държави, защото търгуваните в щатски долари суровини са по-скъпи, а деноминираният в зелени пари дълг вече се погасява по-трудно. В тази връзка дамата е изразила тревога за задълженията на страните с ниски доходи.

Госпожа Йелън е споделила, че злочестините, сполетели стопанствата по света, са "много необичайни", защото варират сериозно от държава на държава, за разлика от ситуацията след финансовата криза от 2008-2009-а. Тя припомня, че тогава страните са можели да следват една посока, примерно, по отношение на нуждата от фискални стимули. Докато сега икономиките имат различни количества от фискални помощи и различен инфлационен натиск. 

Йелън неведнъж е заявявала своята подкрепа за усилията на Федералния резерв да свали най-дълбоката за последните 40 години инфлация. Но коментарът й в Бали покзва, че тя разбира, че американската политика има негативни последици за останалия свят. 

Американският финансов министър определи 2022-а като изпълнена с предизвикателства година за Г-20 – форум, предназначен да засилва сътрудничеството между най-големите световни икономики. Вашингтон настоява групата да заклейми Москва заради нахлуването в Украйна. Но тъй като Русия и някои други членове на Г-20 не са съгласни, това не позволява на Г-20 да излезе със съвместно комюнике след няколкото поредни съвещания на най-високо равнище.  

Йелън обаче приветства обявеното на 12 ноември създаване на фонд за подкрепа на подготовката за пандемии. В тази връзка тя коментира, че въпреки руската инвазия в Украйна и напрежението в отношенията с Китай, фактът, че групата на най-големите икономики е успяла да постигне споразумение и да създаде съвсем нова многостранна инициатива, "си струва да се отбележи".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *