ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Инвестиционни и спестовни застраховки специално за пенсионери

застраховане

Между 2010 г. и 2019 г. щетите от бедствия у нас възлизат на 1.1 млрд. долара, което се равнява на около 0.2 на сто от брутния вътрешен продукт на страната общо за периода. Въпреки този факт България е с най-нисък дял на имущественото застраховане в целия Европейски съюз.

Това обяви председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи – Константин Велев по време на Юбилейната конференция на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) "140 години застраховане в България", провела се през седмицата.

Велев представи и по-конкретни данни: делът на застрахованите жилища и земеделски имоти е не повече от 10 процента. Показателна е разликата между дела на брутния премиен приход по линия на имущественото застраховане – средно за Европа този дял е 36.5%, а за България – 13.8% от общото застраховане.

Константин Велев коментира, че причините са различни – от ниските доходи до очакванията на хората, че в случай на бедствие държавата ще им помогне.

По време на юбилейната конференция бе засегнат въпросът и за пенсионерите. Като бедни в България могат да се определят 34.6% от тях, докато средно в Европа техният дял е 16 процента. При такава ситуация и при хроничен дефицит на НОИ е явно, че всеки трябва да поеме лична отговорност за благосъстоянието си през пенсионния период, посочи Велев. Той коментира, че съществуват редица инвестиционни възможности, сред които инвестиционните и спестовните застраховки "Живот".

Дидие Милеро, ръководител на секция "Застраховане и пенсионно осигуряване" на Европейската комисия, обяви, че се подготвя въвеждане на ефективни критерии за пропорционалност по отношение на капиталовите изисквания за застрахователите, които ще бъдат приложими за целия Европейски съюз. По негови изчисления една четвърт от компаниите на българския пазар биха попаднали в категориите с по-облекчен режим.

От своя страна Михаела Кьолер, генерален директор на Европейската федерация на застрахователите "Иншуърънс Юръп" (Insurance Europe), посочи, че у нас за сключване на животозастрахователна полица може да се наложи клиентът да се подписва 190 пъти на различни документи.

Причината е, че през годините стремително нарастват регулаторните изисквания към застрахователите. Увеличаващият се брой регулаторни актове, изисква заделянето на огромен ресурс от страна на бизнеса – финансов и човешки – което обаче не допринася за ефективното му развитие, коментира Михаела Кьолер.

Тя обърна внимание, че в тези тежки времена хората трябва да бъдат стимулирани да потребяват продукти и услуги, които да им осигуряват защита от рискове, а това може да стане само чрез адекватна регулация.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *