ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

„KBC Груп“ има план за намаление на въздействието върху околната среда до 2050 г.

Теодор Маринов

Теодор Маринов, изпълнителен директор в ОББ и лидер на програмата за „Устойчиво финансиране“, сподели одобрените от „KBC Груп“ в България планове за различни зелени политики по време на проведена кръгла маса за устойчиви финанси и енергетика Accelerate Green.

Плановете са за намаление с 30% на интензитета на финансираните въглеродните емисии от производство на електрическа енергия. Теодор Маринов отбеляза, че от банката искат да се намалят емисиите, но заедно с това страната ни трабяв ада остане производител на енергия. Все пак България е нетен износител на електроенергия и играе значителна роля на пазарите на съседните ни страни, без Турция.

Предвижда се и с 40% да се намалят  ипотечни кредити, които са за проекти с висок въглероден отпечатък , както  и с 30% на емисиите за изминал километраж от купените с финансиране от ОББ на лизингови автомобили.

Теодор Маринов съобщи, че целите ще бъдат заложени в общия план на „KBC Груп“ за намаление на въздействието върху околната среда до 2050 година.

В изказването си той подчерта необходимите предпоставки за реализирането на тези и сходни на тях цели за целия български финансов сектор. От особена важност е банките съвместно с държавната администрация да намерят работещи решения относно стимулиране на сключването на дългосрочни договори за изкупуване на произведена енергия, енергийно сертифициране на остарелия сграден фонд и ефективни решения за поощряване на подмяната на остарелия автомобилен парк. Иначе ще си останем най-замърсяващата икономика.

На кръглата маса за устойчиви финанси и енергетика Accelerate Green бяха дискутирани и темите за зеленото финансиране в контекста на одобрения План за възстановяване и устойчивост на България.

Представители на бизнеса, правителството, Комисията за финансов надзор, Фонда на фондовете, НПО и браншовите организации, академичната общност и водещи световни консултантски компании обсъдиха достъп и обмен на водещи know-how политики и практики обсъдиха също и заложените в Плана проучвания на нови технологии свързани със съхранението на електроенергия и производството й от геотермални източници.

Вицепремиерите Асен Василев и Борислав Сандов пък дефинираха с аудиторията широко представителство на всички заинтересовани страни в процеса на зелената икономическа трансформация на България.

В заключение организаторите на събитието от „Българска фондова борса“ обявиха, че първият зелен индекс за българския капиталов пазар ще бъде готов до края на 2022 година.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *