ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Лихвените проценти по депозитите бавно пълзят нагоре

eвро

Средните лихвени проценти по депозитите за домакинствата и за фирмите – в лева и в евро, бавно пълзят нагоре, сочат данните от Българска народна банка.

През октомври в сравнение със септември тази година средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет (ДДМ) в левове за нефинансовите предприятия се увеличава с 0.24 процентни пункта до 0.38%, а по тези в евро – с
0.12 пр. п. до 0.37 процента. Средният лихвен процент по овърнайт-депозитите в левове  се запазва на ниво от 0.00%, а по тези в евро се повишава незначително до 0.01 на сто.
Числата обаче сочат, че обемът на новия бизнес по депозитите с договорен матуритет в левове намалява – с 0.4 млн. лв. до 90.7 млн. лв., а по тези в евро – със 74 на сто или 69.1 млн. лв. до 24.3 млн. лева. Затрудненията с веригите на доставките, както и с цените на суровините и енергоносителите, явно са оставили по-малко свободни пари във фирмите.

При домакинствата и нетърговските организации, обслужващи домакинствата, растящите лихви привличат нови спестявания. 

През октомври средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове за домакинствата нараства – с 0.10 пр. п., до 0.37%, а по тези в евро – с 0.18 пр. п. до 0.48 процента. Средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро се увеличават незначително до нива от 0.01 на сто.
В същото време, средният лихвен процент по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове, остава на ниво от 0.12%, а по тези в евро се понижава незначително до 0.16 на сто.
Обемът на новия бизнес по депозитите с договорен матуритет в левове нараства с над една четвърт до 122.7 млн. лв., а по депозитите с договорен матуритет в евро – със 17.3% или 11.4 млн. лв. до 76.9 млн. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *