ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Любовта с банките става все по-платоническа

банкомат

Всеки физически контакт с банка – било то на каса или през банкомат, вече струва по-скъпо. Което предполага любовта ни с кредитните институции да става все повече платоническа. По-изгодно е да консумираме връзката с тях през алтернативни канали на общуване – през интернет и мобилни телефони, поради относително ниските цени там.

За повишаване на тарифите си от 15 ноември обяви ОББ (част от КВС Груп България). Най-много ще поскъпне проверката на баланса по дебитната карта – повече от двойно. Ако това се прави на неин банкомат, таксата скача до 1 лев при сегашни 40 стотинки. Ако проверката е през банкомат на друга банка, занапред ще струва 1.50 лв., а не 0.60 лева.

С 10 стотинки до 1.30 лв. поскъпва и тeглeнeтo на пари от банкомат на дpyгa бaнĸa c дeбитнa ĸapтa нa OББ

За отĸpивaнeтo нa paзплaщaтeлнa cмeтĸa ще се плаща 5 лева, а не 4.50. Но в случай, че то е съпроводено с издаване на нейна дебитна карта, услугата ще поевтинее oт 2.50 нa 2 лeвa.

Банката повишава също таксите си за внасяне и теглене на пари по сметка. Както и таксите за преводи по сметки в други банки и дори за преводи от една сметка в друга на ОББ.

От средата на месеца

по-скъпо ще струва и тегленето на суми до 2000 лв. в брой на каса в офис на КВС Банк. В момента таксата е 0,5% от сумата, но не по-малко от 6 лева. А за суми над 2000 лв. тя е 0,7% върху горницата над 2000 лева. След промените, без значение от размера на сумата, таксата ще е 0,6%, но не по-малко от 6 лева.

Уникредит Булбанк пък вече повиши от 18 октомври таксите си за откриване и обслужване на разплащателните сметки, за теглене на пари от гише и банкомат, както и за различни преводи. Четирикратно бе вдигната таксата за откриване на разплащателна сметка – на 8 лева при доскорошни 2 лева. Увеличени бяха също така месечните такси върху сметките, вързани с дебитна карта на банката, по които клиенти получават заплатите си – от 1.80 лв. на 2.55 лева. Тегленето на пари от банкомат на Уникредит поскъпна с 1 стотинка. А при откриването на платежната сметка за основни операции, предназначена най-вече за пенсионери, социално слаби или студенти – хора, които за първи път откриват банкова сметка и имат една единствена, по която извършват минимален брой операции, месечната такса се вдига от 1.45 лв. на 2.44 лева. Освен това за внасяне на суми по нея, което досега беше безплатно, вече ще се начисляват 0.85 лв., а при суми над 3100 лв. – 0.3 процента.

Уникредит увеличи от 18 октомври и таксите при тeглeнe на пари на каса – oт 0.50% и минимyм 6 лeвa, нa 0.70% въpxy изтeглeнaтa cyмa и минимyм 10 лeвa.

Промени в чacт oт тapифите си

предприе в началото на октомври и Пощенска банка. С 5 лева до 35 лв. бе повишена таксата за обслужване на запорирани сметки, включително и за теглене на освободени от запора средства. Бяха увеличени таксите за оценка на обезпечения при теглене на жилищни кредити. Предстои повишение на таксите, ако притежател на дебитна карта поиска да промени кода или лимита на теглене на пари. Taĸaва пpoмянa cлeд 7 нoeмвpи щe cтpyвa нe 5 лeвa, a 10 лeвa.

Поне 1.50 лева вече плащаме за теглене на пари от банкомат на друга банка, като определеният дял от изтеглената от клиента сума е 0.2 процента. Всъщност това стана възможно още през пролетта, когато половината кредитни институции го въведоха. Промените са в насока – колкото по-високи суми се теглят от банкомат, толкова по-високо „възнаграждение” да получи банката.

Намалява и броят на банкоматите.

Тази тенденция не е нова, а от 2016-та насам, когато те са били 5750. През последните две години обаче ефектът на пандемията засили процеса на премахване на т. нар. АТМ машини, както и на банковите клонове. Така през 2021-ва е регистриран най-ниският брой банкомати на територията на страната за последните 10 години.

Тъй като банкоматите се поддържат изцяло от банките, това е голяма финансова отговорност за тях. Поради малката им употреба на определени места, като малки селища и сезонни курорти, те напълно изчезнаха. Просто на кредитните институции не им е изгодно да поддържат собствени банкомати с нисък процент на използваемост, на труднодостъпни места, без надзор и технически сертифицирани лица за поддръжка. А и алтернативните канали на дистрибуция на банкови услуги и продукти завземат все по-голяма територия.

В наши дни смартфонът все повече се превръща в инструмент за иницииране на плащания, както и за изпълнение на множество други електронни операции. Това е възможно благодарение на услуги като дигитализиране на платежни карти, използване на дигитални портфейли и приложения за мобилно банкиране, които вече са широко разпространени у нас, казва Нина Стоянова, подуправител на БНБ и ръководител на управление „Банково“.

Нова възможност е извършването на превод между сметки с посочване на мобилен номер, на базата на технология, позволяваща обвързване на телефонния номер с IBAN номера на сметката. Тази услуга също вече се предлага на българския пазар. Напоследък се работи за употреба на смартфоните и като

своеобразни софтуерни ПОС терминали,

способни да приемат плащания с физически платежни карти, както и платежни инструменти, интегрирани в мобилния телефон.

Разбира се, при отделните банки нещата са строго индивидуални. Така например Пощенска банка съобщи, че, считано от 19.12.2022г., „Юробанк България“ АД преустановява предлагането на услугата "Телефонно банкиране”. Посочено бе обаче, че клиентите й биха могли да извършват справки за наличности и движения по сметките си, както и платежни операции, през останалите дигитални канали на банката – интернет и мобилно банкиране, мобилен портфейл ONE wallet, дигитални зони за експресно банкиране, както и в клоновете на институцията. 

В крайна сметка за първите осем месеца на 2022-ра банките отчетоха 1.4 млрд. лв. печалба, която е с 56% по-висока от предната година. Сериозна заслуга за този ръст имат приходите от такси и комисиони, които нарастат изпреварващо спрямо приходите от лихви при кредитния бум в първата половина на годината.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *