ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Министърът Росица Велкова ще участва в годишните срещи на МВФ и Световната банка

Росица Велкова

Министърът на финансите Росица Велкова ще участва в редовните годишни срещи на Съветите на управителите на Групата на Световната банка и на Международния валутен фонд (МВФ), които се провеждат във Вашингтон. Българската делегация е водена от министър Велкова в качеството ѝ на управител за България в организациите от Групата на Световната банка.

В състава на делегацията влизат още заместник министър-председателят по управление на средствата от Европейския съюз Атанас Пеканов, управителят на Българската народна банка (БНБ) и управител за България в МВФ Димитър Радев, подуправителят на БНБ и заместник-управител за страната в Световната банка Радослав Миленков и заместник-министърът на финансите и заместник-управител за България в МВФ Даниела Добрева.

По време на дискусиите ще бъдат обсъдени развитието и предизвикателствата пред световната икономика и финансовите пазари в контекста на глобалните кризи, както и инициативи в рамките на двете международни финансови институции. В рамките на форума българските делегати ще се срещнат с висши ръководни екипи на МВФ и Световната банка, представители на международни финансови институции, на инвестиционни и централни банки.

Групата на Световната банка

включва пет институции. Международната банка за възстановяване и развитие, създадена през 1945 г. вследствие на споразумението, постигнато на Бретън-Уудската конференция от 1944 г., Международната финансова корпорация, създадена през 1956 г., Международната асоциация за развитие, създадена през 1960 г., Агенцията за многостранно гарантиране на инвестициите, създадена през 1988 г. и Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове, създаден през 1966 година.

Групата на Световната банка е един от най-големите източници на финансиране и знания за развиващите се страни в световен мащаб. 

Висш орган на управление на Групата на Световната банка са управителните съвети, които по правило заседават присъствено веднъж годишно и се състоят от по един представител (управител) и един негов заместник (заместник-управител) от всяка страна-членка. Управителите делегират вземането на решения по специфични въпроси на 25-ма изпълнителни директори, които заседават редовно и присъствено в централата на банката във Вашингтон, като всеки от тях представлява отделна страна или група от страни. 

Република България членува във всички организации от Групата на Световната банка.

От 2019 г. в София функционира Център за споделени услуги на Групата на Световната банка, насочен към предоставяне на вътрешна подкрепа за операциите на Групата по цял свят.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *