ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Младите хора търсят по-малки заеми, за да не затруднят бюджета си

пазари

Данните от обзора „Потребителският кредит на българина“ на БНП Париба Лични Финанси показват, че хората на възраст 40-49 години кандидатстват за най-големи кредити – средният размер на заявленията, подадени от представителите на тази възрастова група е 12 967 левв. След тях са 50-59 годишните, които са кандидатствали средно за 12 814 лева кредит. Обяснението за тази тенденция е фактът, че тези хора имат стабилна работа и по-голяма увереност за бъдещето.

За най-ниски суми кандидатстват младите хора до 20 години – само 4324 лева, както и тези, които са между 20 и 29 години – за 7965 лева. Тези хора са още в началото на професионалното си развитие и затова търсят по-малки кредити, които ще могат да изплащат без това да затрудни личния им бюджет.

БНП Париба Лични Финанси предоставя безплатна услуга за онлайн оценка на кредитния рейтинг

За да помогне на своите клиенти, банката пусна нови безплатни услуги в подкрепа на хората. Първата е „Безплатна оценка на кредитния рейтинг“. Тя има за цел да помогне на хората да научат дали и за каква сума на кредита биха били одобрени още преди кандидатстването. Това става с помощта на автоматизиран чат бот и отговор на няколко лесни въпроса, свързани с техния доход, разходи и планове.

Втората услуга е „Бюджетен съветник“. Това е бета услуга, чиято цел е да помогне на хората да се справят по-успешно с управлението на личния си бюджет. Тя предлага на потребителя възможност да сравни разходите си в 6 различни основни категории със средните разходи, които правят други потребители в близка възраст. Вземат се предвид данни на БНП Париба Лични Финанси, както и информация от Националния статистически институт. В бъдеще, при натрупване на статистически значим брой потребители на услугата, тя ще предоставя сравнение, базирано на потребителските сесии. Бюджетният съветник предлага и консултация относно препоръчителния дял на всяка категория разходи от доходите на човек, ще идентифицира възможности за оптимизация на разходи или потенциал за спестявания, както и ще дава кратко резюме на общото бюджетно представяне на потребителя.

Интересна тенденция е, че кредитната си оценка проверяват предимно хора, които биха желали да кандидатстват или за кредит над 20 000 лв., или за сума до 5000 лева. Около 67% от потребителите посочват трудов стаж над 5 години и търсят отговор на въпроса дали доходите им ще са достатъчни за отпускане на търсената сума, а 21% са със стаж от 1 до 5 години и се опитват да се ориентират относно приложимостта на плановете им.

Средните месечни разходи, посочвани от потребителите, са 1345 лв., като в това се включват основните постоянни пера на бюджета – сметки, храна, транспорт и други. Само 10% живеят под наем и средният наем, който посочват, е 605 лева. Други 41% от потребителите обитават жилището си без да плащат наем, но и без да са собственици. Често това са все още несемейни хора, с трудов стаж до 5 години, които търсят суми до 10 000 лв. за лични цели, хоби или ремонт. Другият често срещан потребителски профил е на хора, живеещи в неформално съвместно съжителство, със стаж над 5 години, които търсят ориентир за проекти за ремонт и автомобил.

Тези услуги подкрепят хората в управлението на бюджета им и интересът към тях потвърждава, че такива дигитални инструменти за самооценка имат бъдеще и са в помощ на потребителите, така че те да могат да управляват бюджета си разумно и отговорно.

"Вярваме, че когато предлагаме устоичиви и лесни за клиентите решения, това помага на бъджета им, както сега, така и в бъдеще", коментира Жозе Салойо, управител на БНП Париба Лични финанси в България. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *