ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Мъск обещал на банкерите да приключи сделката с “Туитър” до петък

пазари

Във видеоконференция с банките, които участват във финансирането на покупката на "Туитър" от Илон Мъск, ексцентричният милиардер заявил плановете си да приключи поглъщането до петък, твърдят запознати с въпроса лица. Кредиторите, осигурили 13 млрд. щ. долара за сделката, са изработили окончателното кредитно споразумение и са в процес на подписване на документацията – една от последните стъпки преди да изпратят парите на Мъск.

Котировките на акциите на "Туитър" скочиха до 53.18 щ. долара след новината – на един долар разстояние от цената на придобиването им от купувача (54.20 долара всяка) – и в сутрешните часове на 26 октомври се търгуваха за 52.78 долара парчето.

Кредиторите от Уолстрийт, водени от "Морган Стенли", се подготвят от седмици наред да финансират сделката, но все още нищо не е сигурно с милиардера, който беше решил да се откаже от покупката. Последното развитие на нещата обаче подсказва, че той е в последната фаза от приключването на трансакцията преди крайния срок за явяването му в съда на 28 октомври по иска, заведен от "Туитър" в Делауеър заради обявеното през юли намерение да анулира споразумението. 

По време на видеоконферентния разговор с банките Мъск е обещал също да им помогне да продадат дълга на парични мениджъри след финализирането на сделката, твърдят добре информираните източници. Това е ключов въпрос за седемте банки, участващи в операцията. По правило, те прехвърлят дълговите си ангажименти на паричните мениджъри под формата на високорискови (junk) облигации и заеми преди края на операцията, но този път кратките срокове и турбулентните кредитни условия в глобален аспект ги принудиха да запазят дълга в балансите си.  

При нормални условия на поглъщане банките, новият собственик и мениджмънтът на компанията би следвало да водят съвместни разговори с инвеститорите, за да продадат задълженията и да подкрепят бизнеса. В оригиналното писмо за дълговия ангажимент обаче е заложено, че Мъск може да окаже помощ в рамките на 30 дни и че той ще участва по най-много два часа във всяка среща с инвеститори.  

Очакванията са, че кредитните институции ще загубят грубо 500 млн. щ. долара на хартия от трансакцията – горчива истина, която ще лъсне едва когато задълженията бъдат продадени. Средната цена на кредитите скочи през тази година доста над обещаните от банките максимум 11.75% на Мъск по най-рисковия кредитен транш, което означава, че те трябва да поемат разликата. В момента високорисковите облигации с рейтинг "ССС" се търгуват средно на около 15.8 процента. 

Банковите акули от Уолстрийт вече трябваше да използват около 30 млрд. долара собствени средства от началото на 2022-а, за да финансират сделките по поглъщания и сливания, които не успяха да прехвърлят на инвеститорите. Тази сума може да набъбне до 40 млрд. долара след финализирането на операцията с "Туитър" на 27 октомври. Договорената цена за покупка на компанията е 44 млрд. долара, а банките обещаха да осигурят дългово финансиране през април когато апетитът за рискови активи беше доста по-остър. Те се надяваха да продадат високорискови заеми за 6.5 млрд. долара и високорискови облигации за 6 млрд. долара, разпределени поравно в обезпечени и необезпечени траншове. Те осигуряват също и специалния за банките револвиращ кредит в размер на 500 млн. долара, пари от който "Туитър" ще може да тегли и да ги върне на падежа.

Четири банки са гарантирали по-голямата част от дълга на Мъск за поглъщането на "Туитър". Това са "Морган Стенли" с 3,500 млн. щ. долара (27%), "Бенк ъф Америка" – 2,700 млн. долара (21%), "Барклейз" – 2,700 долара (21%) и MUFG – 2,700 (21 процента). Останалите три са "БНП Париба", която участва с 650 млн. долара (5%), "Мидзухо" – с 475 млн. долара (4%) и "Сосиете женерал" – с 275 млн. долара (1 процент).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *