ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

МВФ: Глобалният ръст на БВП през 2023 г. може да бъде под 2%

Кристалина Георгиева

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви, че прогнозата на организацията за глобалния икономически растеж през 2023 г. се влошава – растежът на глобалния БВП през следващага година може да бъде под 2%, пише Ройтерс.

Георгиева припомни, че през октомври МВФ понижи прогнозите си за растеж на световната икономика за следващата година до 2.7 процента. „По това време ние също предупредихме, че една трета от световната икономика може да изпадне в рецесия и растежът да се забави до под 2 на сто. Вероятността за този сценарий беше едно към четири“, заяви тя.

Сред причините за спада на растежа Георгиева посочи ситуацията около Украйна и „едновременното забавяне“ на икономиката в Европа, Китай и САЩ.

През първата половина на октомври ръководителят на МВФ заяви, че фондът ще понижи прогнозите си за глобалния икономически растеж за 2022 и 2023 година. Показателите за увеличение за тази година ще бъдат на ниво от 3.2%, а за 2023 г. – около 2.9 процента.

В началото на ноември икономистът Нуриел Рубини, който предсказа световната финансова криза от 2008 г., изрази мнение, че разочарованието от либералната демокрация и възхода на радикални, авторитарни партии, свързани, наред с други неща, с нарастващото социално неравенство в различни страни по света, ще се превърнат в основните "мега-заплахи" за световната икономика в средносрочен план.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *