ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

МВФ понижи на 2.7% прогнозата си за глобалния растеж през 2023-а

банки

Международният валутен фонд понижи прогнозата си за глобалния растеж през 2023-а заради комбинирания натиск от войната в Украйна, високите цени на енергията и на храните, инфлацията и резките увеличения на лихвените проценти. И предупреди, че условията могат да се влошат значително през идната година.

В последните си предвиждания за Световната икономическа перспектива, публикувани на 11 октомври в рамките на есенното съвещание на МВФ и Световната банка във Вашингтон, експертите на световния кредитор посочват, че една трета от глобалното стопанство вероятно ще навлезе в рецесия през 2023-а – доста мрачно начало на първия присъствен форум на финансовия елит на планетата от три години насам.

Фондът очаква световния растеж на БВП през 2023-а да се охлади до 2.7% срещу прогнозираното през юли увеличение с 2.9%, защото по-високите лихви забавят щатското стопанство, Европа се бори с препускащите цени на природния газ, а Китай все още не успява да се справи с пандемичните взривове в отделни части от страната и с боледуващия сектор на недвижимите имоти. Което провокира коментара на главния икономист на МВФ – Пиер-Оливие Гуринчас – че "казано накратко, най-лошото тепърва предстои и за много хора 2023-а ще се усеща като рецесия".

Международната институция остави без промяна прогнозата си за тазгодишния световен растеж от 3.2% заради по-силния от очакванията БВП на Европа, компенсиран от по-слабото представяне на Съединените щати след мощния 6-процентен подем през 2021-а.

МВФ предвижда, че щатският БВП ще се повиши с "мижавите" 1.6% през 2022-а – с 0.7% под юлските оценки – заради неочакваното свиване на икономиката през второто тримесечие. Но запазва без промяна очакванията си за 1% икономически ръст на страната през 2023-а. Малко преди публикуването на прогнозата на международния кредитор щатското министерство на финансите обяви, че американската икономика "остава съвсем стабилна, въпреки някои значителни глобални насрещни ветрове".

Експертите на Фонда посочват, че оценката на световната икономическа перспектива е деликатен акт на балансиране от централните банки на борбата с инфлацията без прекалено затягане на паричната политика. Той може да тласне световното стопанство в "ненужно сурова рецесия", да предизвика сътресения на финансовите пазари и да порази развиващите се държави. Въпреки това икономистите извеждат контрола на инфлацията като най-голям приоритет.

МВФ прогнозира, че инфлацията, измервана чрез индекса на потребителските цени, ще достигне върховите 9.5% през третото тримесечие на 2022-а и ще се понижи до 4.7% до последните три месеца на 2023-а.

"Напълно възможна комбинация от шокове", включително 30% скок на петролните котировки над сегашните стойности, може да помрачи значително перспективата, посочват експертите, и да свалят глобалния растеж до 1% през идната година – ниво, отговарящо на сериозен спад на реалните доходи. Сред другите компоненти на този песимистичен сценарий са резкият спад на инвестициите в китайския имотен сектор; силно влошаване на финансовите условия, предизвикано от обезценяването на валутите на развиващите се стопанства; и прегрели пазари на труда, водещи до по-нисък потенциален продукт.

МВФ прогнозира 25% вероятност глобалния растеж да падне под 2% през 2023-а – феномен, който се е случил само пет пъти от 1970-а насам – и 10% шанс за спад на БВП.

Тези шокове могат да задържат инфлацията висока за по-дълъг период от време, което, в отговор, да окаже възходящ натиск върху щатския долар, който в момента е най-силен от началото на новото хилядолетие. Той ощетява развиващите се стопанства, като по-нататъшното му поскъпване може да увеличи вероятността от дългов стрес за някои държави.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *