ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Очакваното повишение на лихвите не плаши българите

Пари

Броят на кредитите в секторите „Нефинансови предприятия“, „Финансови предприятия“ и „Домакинства и Нетърговски организации, обслужващи домакинствата) към края на третото тримесечие намалява на годишна база с 0.1 на сто, но общият им размер се увеличава с 13.6 на сто, отбелязват от БНБ.

В края на деветия месец 

активността на домакинствата намалява.

Поне що се отнася до броя на кредитите, които те са взели, които на годишна база са с 0.5 на сто по-малко. Общо по сметката на домакинствата се водят 2.83 млн. броя заеми. В същото време обаче размерът им нараства на годишна база – с 15.3 на сто. А сумата, която трябва да се върне достигна до 32.38 млрд. лева.

В края на септември в сравнение с края на юни тази година броят на тези кредити, както и на размера им нараства.
Към края на деветия месец в общата сума на кредитите на домакинствата преобладават тези с размер над 100 хил. до 250 хил. лв., които са с дял от една четвърт от всички.

В останалите сектори обаче интересът към заемане на средства се запазва.

Заемите, които са взели нефинансовите предприятия, са общо 150 хил. броя,

като се увеличават на годишна база с 6.7 на сто. Обемът на изтеглените средства също расте – с 11.4 на сто, до размера от 40.76 млрд. лева. Спрямо края на второто тримесечие броят на кредитите и общият им размер нарастват. От една страна лихвите все още са добри, а и растящите цени на суровини и сметки карат фирмите да търсят свеж капитал.

Трите отрасъла с най-големи дялове в общата сума на кредитите за сектора са „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ (27.9%), „Преработваща промишленост“ (22.8%) и „Операции с недвижими имоти“ (9.7%).
От БНБ отбелязват, че към края на септември в общата сума на заемите в този сектор преобладават тези с размер над 1 млн. лв. с дял от 74.8 на сто.

Кредитите на финансовите предприятия в края на третото тримесечие нарастват

с 12.8 на сто и вече са 971 хил. броя. Сумата, която е изтеглена от тези фирми е 5.89 млрд. лева, като е отчетено нарастване с 20.2 на сто на годишна база. Сравнението с второто тримесечие сочи нарастване и на броят на кредитите и размерът им на финансовите предприятия.
Към края на септември в общата сума на заемите за тези фирми преобладават тези с размер над 1 млн. лв. с дял от 98.6 на сто.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *