ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Продължава изтичането на пари от валутни депозити в Русия

Централна банка на Русия

Изтичането на средства от депозити в чуждестранна валута ще продължи поради продължаващите рискове по отношение на валутите на недружелюбни страни. Това се съобщава в анализ на Централната банка на Русия.

„Изтичането от депозити в чуждестранна валута вероятно ще продължи на фона на продължаващите рискове по отношение на валутите на недружелюбни страни, докато през септември имаше тенденция към развитие на сегмента на депозитите на физически лица в юани“, отбелязват от банката.

Според регулатора през октомври физическите лица са започнали да теглят по-малко пари от валутни депозити. В същото време депозитите в рубли ще бъдат подкрепени поради ръста на лихвите по тях. В този случай крайните резултати ще зависят от спецификата на спестовното поведение.

В документа на централната банка се посочва, че през септември изтичането на валута се е увеличило до 7 млрд. долара. За да намалят изтичането на валута, банките започнаха да смекчават условията за поддържане на сметки в чуждестранна валута. Например, някои са намалили комисионните и увеличили комисионните салда.

В средата на октомври първият вицепрезидент на Opora Rossii Павел Сигал каза, че за да запазят и увеличат собствените си спестявания, руснаците могат да обърнат внимание на алтернативни валути. 

По-рано алтернативни валути за депозити бяха посочени и от ръководителя на аналитичния отдел на Zenit Bank Владимир Евстифеев. Според него руснаците трябва да държат една четвърт от спестяванията си в тях, 25% в рубли и не повече от половината във валутите на западните страни. Като алтернативни валути той посочи юана, хонконгския долар и други.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *