ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

С 1% намалява броят на кредитите през първото тримесечие

Пари

Броят на кредитите на секторите Нефинансови предприятия, Финансови предприятия и домакинства и нетърговските организации, обслужващи домакинства (НТООД) към края на първото тримесечие на тази година намалява на годишна база с 1%, съобщава БНБ. Но общият им размер се увеличава – и то с 10.7 процента.

Кредитите на сектор Нефинансови предприятия между януари и март са 145 хил. броя, като се увеличават на годишна база с 2.4 на сто. Размерът на тези заеми е 38.985 млрд. лева. При тях има нарастване със 7.9% на годишна база. Спрямо края на четвъртото тримесечие на миналата година броят на кредитите на сектор Нефинансови предприятия нараства с 2.7%, а размерът им – с 3.6 процента.

Трите отрасъла с най-големи дялове в общата сума на кредитите за сектора са Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети (27.2%), Преработваща промишленост (22.5%) и Операции с недвижими имоти (10.1%).
От БНБ уточняват, че към края на март в общата сума на кредитите преобладават тези с размер над 1 млн. лв., които са с дял от 75.3 процента.
Кредитите на сектор Финансови предприятия

в края на първото тримесечие са 0.9 хил. броя, като нарастват на годишна база с 14.4 на сто. Размерът на тези заеми е 5.08 млрд. лева, като се отчита нарастване с 13.4% на годишна база. Спрямо края на четвъртото тримесечие на миналата година броят на кредитите на сектор Финансови предприятия нараства с 2%, а размерът им – с 1.4 процента.
Към края на март в общата сума на кредитите в този сектор преобладават тези с размер над 1 млн. лв. с дял от 98.3 на сто.

В края на първата четвърт на тази година броят на кредитите на сектор

Домакинства и НТООД

намалява на годишна база с 1.1%, като достига 2.78 млрд. броя. Размерът им нараства на годишна база с 14.1%, като достига 29.77 млрд. лева. В края на март в сравнение с края на декември 2021 г. броят на тези кредити намалява с 0.1%, а размерът им се увеличава с 3 на сто.

Към края на третия месец в общата сума на кредитите преобладават тези с размер над 100 хил. до 250 хил. лв. с дял от 24.3 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *