ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

С 655.4 млн. лв. намаляват управляваните от застрахователите активи

Средствата, управлявани от дружествата, извършващи застрахователна дейност* /общо 51/, които осъществяват дейност в България, възлизат на 9.24 млрд. лв. към края на септември, обявиха от Комисията за финансов надзор.

Техният размер намалява с 655.4 млн. лв. в сравнение с края на септември миналата година и нараства с 65.3 млн. лв. спрямо края на второто тримесечие на тази година. 

Активите на дружестватаизвършващи животозастраховане, намаляват

с 410.8 млн. лв. – от 3.03 млрд. лв. към края на септември миналата година до 2.62 млрд. лв. към края на същия месец на 2022-а. Общо 14 фирми извършват такава дейност. Спрямо края на юни тази година те намаляват с 92.1 млн. лева. Техният относителен дял в общия размер на активите към края на септември е 28.4 на сто и намалява при 30.7 на сто към края на третото тримесечие на миналата година и 29.6 на сто в края на юни тази година. 

Средствата, управлявани от дружествата, извършващи общо застраховане**, се понижават

със 244.6 млн. лв. – от 6.86 млрд. лв. към края на септември година по-рано до 6.61 млрд. лв. към края на същия месец на тази година и нарастват със 157.4 млн. лв. спрямо края на юни тази година. Общо 37 са фирмите с такава дейност, а едно извършва презастраховане.

Към края на септември относителният дял на активите на застрахователните дружества, извършващи общо застраховане, в общия размер на активите на дружествата, извършващи застрахователна дейност, е 71.6 на сто и расте при 69.3 на сто в края на третото тримесечие на миналата година и 70.4 на сто в края на края на юни тази година.

Във валутната структура на активите на дружествата, извършващи застрахователна дейност, 

преобладават активите в евро,

като към края на септември относителният им дял от общия размер на активите е 37.4 на сто, като намаляват при 37.9 на сто към края на третото тримесечие на миналата година. Активите в левове са 36.1 на сто при 39.7 на сто към края на септември година по-рано. Към края на третото тримесечие активите в щатски долари са намалели до 3.4 на сто при 4.1 процента към края на септември миналата година. Активите в други валути се увеличават и са 23.1 на сто при 18.3 на сто към края на септември 2021 година.

По отношение на географската структура на активите на дружествата, извършващи застрахователна дейност, към края на септември

инвестициите в България намаляват на годишна база със 730.3 млн. лв.

до 3.64 млрд. лв. при 4.37 млрд. лв. към края на септември миналата година. Техният относителен дял се свива до 39.4 на сто към края на септември при 44.2 на сто към края на същия месец на 2021 година. В края на третото тримесечие средствата, инвестирани в останалите държави от Европейския съюз, нарастват на годишна база със 146.3 млн. лв. до 4.79 млрд. лв. при 4.65 млрд. лв. към края на септември миналата година. Относителният им дял към края на септември е нараснал до 51.9 на сто при 47 на сто в края на септември година по-рано.

 

* В обхвата на статистиката на застрахователната дейност се включват и данните за клоновете на застрахователни компании със седалище извън България.

** Данните за презастрахователните дружества са включени към данните на застрахователите, извършващи общо застраховане.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *