ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Топ-банкери сравниха надзорника на ЕЦБ с ФБР

финанси

Расте недоволството на главните изпълнителни директори на европейски банки срещу прекалената, според тях, намеса и необосновани изисквания на водещия финансов регулатор на еврозоната. Те изразяват все по-гласовито дълго сдържаното си раздразнение от надзорния орган на Европейската централна банка, ръководен от Андреа Енриа. Банкерите негодуват срещу всекидневните "хватки" на надзорника, като обременителни искания на данни, както и срещу опитите за ограничаване на свободата им да изплащат дивиденти и премии и за степента на вмешателство в дейността им. 

В условията на растящото противопоставяне Лоренцо Бини Смаги – председател на борда на френската банка "Сосиете женерал" (и бивш член на изпълнителния съвет на ЕЦБ), е пуснал през октомври протестно писмо до генералния директор на ЕЦБ – Рамон Кинтана – срещу официалното искане офиицални преставители на институцията да присъстват на съвещанията на банковия борд. В писмото, което успели да прочетат репортери на агенция "Блумбърг", Бини Смаги подчертавал, че, доколкото му е известно, "нито един оторизиран член на голяма напреднала икономика не присъства на срещите на борда и на комисиите в качеството си на надзорник … нито Федералният резерв, нито "Бенк ъф Инглънд", нито Националната банка на Швейцария, нито Finma (бел. ред. – швейцарският пазарен контролен орган)". И че "някои европейски надзорници са имали подобна практика в миналото, но с много малък успех и сериозни опасения на контролираните дружества". Бини Смаги поискал среща с Енриа и с председателите на други големи европейски кредитори, "за обмяна на мнения как да гарантират справедлива оценка на банковото управление". След почти десетгодишен надзор от ЕЦБ, която създаде Единния надзорен механизъм (ЕНМ) като част от регионалния отговор на кризата на държавния дълг в еврозоната, банките преминаха през пандемичната криза сравнително незасегнати благодарение на по-добрата капитализация и значителната правителствена подкрепа. И след като секторът се възползва от продължителния натиск на ЕЦБ да редуцира лошите заеми и да подобри управлението на риска, банкерите днес твърдят, че контролът е стигнал твърде далеч.

Кредитните институции и техните надзорници често са имали търкания, но последното се появява след призивите на ЕЦБ да се подготвят за по-високи нива на заплахи в икономиката. През септември Европейският съвет за системен риск пусна официално предупреждение за уязвимостта и колебанията във финансовата система, предизкани от скачащите цени на енергията и препускащата инфлация. Не секват и предупрежденията за опасностите, произтичащи от бизнеса с високорискови кредити, от който глобалните банки натрупаха загуби за милиарди долари през последните шест месеца.  

На 4 ноември Енриа предупреди, че макар и балансите на кредитните институции да са като цяло здрави, рискове дебнат от ред паарни ниши, включително от пазара на жилищни ипотеки заради растящите лихвени проценти. Говорител на ЕЦБ посочи в официално изявление, е ЕНМ "е създаден да насърчава сигурността и стабилността на банковия сектор и е готов да изпълни мандатата си и да оценява банките по най-високи стандарти". 

Банкерите недоволстват също, че де факто забраната да изплащат премии и дивиденти по време на пандемията е навредила на репутацията им пред инвеститорите и всякакво въздържание в момента е необосновано предви по-високите им печалби. Един банков шеф дори сравнил надзорника с ФБР, защото задавал по няколко пъти едни и същи въпроси на отделни членове на банковия персонал, за да сравни отговорите. Някои от питанията дори навлизали дълбоко в бизнес решенията на частни компании. Някои банкери пък се оплакват, че екипите, изпратени от ЕЦБ и от неционалните регулатори често са некомпетентни или искат отчети, които съдържат много подробности и накрая изобщо не се четат. Банковите комисии, подчинени на борда, пък са задължавани да изпращат на надзорника записи на съвещанията си, което се окачествява като ненужно вмешателство. 

Създаденият през 2014-а надзорен механизъм на ЕЦБ не прилича на нито един друг регулатор, защото координира финансовия контрол в 19-е страни членки на еврозоната. Срещу него и преди е имало обвинения в превишаване на пълномощията, особено за начина, по който предшественикът на Енриа ги принуди да редуцират планините от лоши заеми. Днес пък банкерите мърморят, че плановете на ЕЦБ да проверява климатичните рискове отиват твърде далеч или че официалните органи имат прекалено твърд подход към високодоходния бизнес с високорисковите заеми. 

61-годишният Енриа отдавна е в центъра на битката за подобряване на финансовото здраве на европейските банки. Преди да стане председател на надзорния съвет на ЕЦБ в началото на 2019-а той беше ръководител на Европейския банков орган, който помагаше за изпълнението на регулаторните изисквания и за провеждането на тестовете на кредиторите от региона. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *