ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

В ГЕРБ сякаш пак четат „ББР” като „Бойковата банка за развитие”

Цанко Арабаджиев ББР

На пресконференция преди дни от ГЕРБ за пореден път изнесоха „факти“ за Българската банка за развитие (ББР). В петнайсетина минути се казаха следните неща:

1. Във връзка с подготвяна и неосъществена облигационна емисия е налице разхищение на обществен ресурс.

2. Решенията са взети само от УС и НС на ББР без санкция от принципала в лицето на министъра на иновациите и растежа – демек ръководството на банката самостоятелно е решило да реализира този проект.

3. Преди седмица процедурата по издаване на облигация е прекратена от УС, но това не е одобрено от НС.

4. Междувременно за същия период, разбирайте от назначаването на новия мениджмънт през лятото на 2021 г., ББР е изхарчила още 560 хил. лв. за други адвокати и консултанти.

Каква всъщност е истината, според члена на управителния съвет и изпълнителен директор на кредитната институция Цанко Арабаджиев, която той сподели, отговаряйки на  опорките на ГЕРБ точка по точка:

1.След като поехме управлението през лятото на 2021 г. започнахме преструктуриране и оптимизация на банката във всички направления. Към онзи момент ББР беше привлякла 1.1 млрд. лв. от международни финансови институции, от които 1 млрд. лв. от няколко китайски банки. Плащаната лихва по тези задължения е 6m Euribor +X (за съжаление не мога да разкрия точна цифра, тъй като тази информация не е публична). Тъй като към онзи момент Euribor беше отрицателен, ефективната лихва дължима от ББР бе X.

След разговори и индикативни оферти от най-големите инвестиционни банки в света получихме индикативна котировка, че ако издадем облигация, лихвата плащана от банката ще бъде X/3. Към онзи момент основните предимства на въпросното рефинансиране бяха следните:

-Незабавен положителен финансов ефект в размер на около 10 млн. годишно или 60-70 млн. лв. за целия период на облигацията.

-Замяна на дълг с плаващ лихвен процент с фиксиран такъв. При очакваното бъдещо повишение на лихвените проценти това щеше да доведе до допълнителни финансови ползи за банката.

-Заздравяване на матуритетната структура.

Важен въпрос, който с нетърпение очаквам да бъде зададен на ГЕРБ като дългогодишен принципал, е защо ББР се финансира в такава степен от китайски банки, а не от ЕИБ, БРСЕ, KfW и др., както много от останалите банки за развитие в региона. Техният ресурс по правило е в пъти по-евтин, но тъй като са лоши европейци, имат изисквания – #КОЙ управлява банката, при кого отиват парите, поддържат ли се определени финансови параметри…

2.Съгласно изискванията на закона, не е необходимо решение на принципала за стартиране на процеса. Това е изцяло оперативен процес и решенията са взети от управляващите органи на банката изцяло в съответствие с нормативната база – протокол от 19.10.2021 г. от УС, потвърден на 18.11.2021 г. от НС. Въпреки това УС и НС на банката са съгласували проекта с трима ресорни министри – Кирил Петков, Даниела Везиева и Даниел Лорер и двама финансови министри – Валери Белчев и Асен Василев. Всички те са изказвали ясна и недвусмислена подкрепа за инициативата!

3.С кого работим – ББР проведе открита процедура и привлякохме едни от най-добрите инвестиционни банки, а именно Citi, JPMorgan и ING за мениджъри по емисията.

За нещастие, вместо на черешовия пазар в Кюстендил, облигацията щеше да се търгува на международните пазари и като такава следва да бъде издадена по английско право. По зло съвпадение отново работим със световно известни имена като Clifford Chance и Аllan&Overy, а те пък издават облигации на още по-съмнителни лица като Министерство на финансите и БЕХ.

4. Да, общо сме платили 1 млн. лв., но това струва толкова. Като се замислите, 1 млн. лв. за емисия в размер на 1 млрд. лв., от която ще се спестят 60-70 млн. лв., не звучи зле, нали? Дай боже всеки държавен служител да прави подобни инвестиции…

5.Да, процедурата е прекратена. Причината е много проста – рефинансирането вече не е изгодно. Според калкулациите, ако емитираме облигация в момента, тя ще бъде на цена около 5,5%-6 процента. Задълженията, които искаме да рефинансираме, са на нива около 4 процента. Тоест, ако продължим напред с проекта, банката ще губи по 20 млн. лв. годишно или 140 млн. лв. за целия период. За мен това няма смисъл, а за вас?

Защо не емитирахме облигацията? Много просто – войната в Украйна. Предвид, че процесът стартира на 18.11.2021 г., плановете бяха да излезем на пазара през второто тримесечие на 2022 година. Шест месеца е напълно стандартен срок за първа облигация, особено в такъв размер. Въпреки това и благодарение на много стегнатата работа на целия екип се движихме изключително бързо и вътрешната цел беше да излезем на пазара през март. На 24 февруари Русия нахлу в Украйна и всичко се промени. Рискът рязко се увеличи, ликвидността за региона намаля и доходността изисквана от инвеститорите се изстреля нагоре.

През късната пролет Euribor все още бе отрицателен и плащахме X по привлечения ресурс, а облигацията щеше да е двойно по-скъпа. Тъй като бяхме готови с всички документи и те бяха актуални, решихме да изчакаме подходящ прозорец за излизане на пазара. За съжаление такъв не се появи. В момента имаме следните три избора:

– Емитираме облигация и губим 20 млн. лв. годишно;

– Ъпдейтваме всички документи и се надяваме на подходящ прозорец за емисия. Това е свързано с допълнителни разходи за адвокатски кантори, тъй като на всеки три месеца документите следва да се обновяват, а подходящ момент може и да няма;

– Прекратяваме проекта и търсим други опции за оптимизация на пасива.

6. Да, за съжаление е вярно, че за последните 18 месеца сме похарчили още 560 000лв за адвокати и консултанти. ГЕРБ обаче удобно премълчаха за какво са тези разходи, а те много добре знаят – това са разходи за един проблемен кредит, отпуснат от назначеното от тях предходно ръководство. Кредит, за който се водеха скъпоструващи дела в Лондон. Кредит, който ние успешно събрахме в цялост!

Финансистът Бисер Манолов пък е уверен, че „300 милиона лева, отпуснати като кредити от Българската банка за развитие, няма да бъдат върнати тази година.Това е само към настоящия момент. Сумата ще надхвърли 1 млрд. ,когато падежират останалите "кредити" от "златното портфолио". Докато не се пукне този цирей, кой стои реално зад тези кредити, а всички знаят много добре "кой", всякакви коалиции са чисто търговски сделки, пакетирани в опаковка "национално отговорно поведение", смята Манолов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *