ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Позиции

Виолина Маринова, председател на Управителния съвет на Банка ДСК и заместник председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България:

Изцяло възприемам идеята, че трябва да се въведе система за рисково-претеглени вноски на банките във Фонда за гарантиране на влоговете. Въпрос на дискусия е какъв точно да бъде този механизъм. Детайлите в него трябва да са много добре прецизирани. По тази причина те трябва да бъдат обсъдени внимателно с търговските банки и да се проиграят чрез тестове.

Светослав Гаврийски , главен изпълнителен директор на банка Алианц България :

Въвеждането на рисково -претеглените вноски е необходимо . Според мен обаче при схемата на изчисляването им трябва да се даде по-голяма тежест на количествените показатели . В качествените присъства критерия рейтинг присъден от международни агенции , а от това което се случва на международните пазари става ясно , че той не е много прецизен .

Емил Ангелов , изпълнителен директор на Банка Пиреос България :

Философията на рисково -претеглените вноски отразява модерните тенденции в оценката на финансовото състояние на една банка . Затова ние подкрепяме въвеждането й в практиката на Фонда за гарантиране на влоговете . Разбира се имаме някои забележки по отделните критерии , но това вече е технология . Според мен всички показатели трябва да са с еднаква тежест при формирането на крайната оценка , тъй като са еднакво важни при отразяването на финансовото състояние на банките .

Мария Илиева, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк:

Сегашната система за еднаква премийна вноска не е логична. Банките имат различни кредитни портфейли и като структура и като качество на обслужването на отпуснатите заеми. Следователно и риска който носят е различен. Затова идеята за рисково-претеглени вноски е добра. Трябва обаче да се изпипат детайлите. Освен това новата схема трябва да отчита, която банка има големи международно признати собственици, които по всяко време могат да я подкрепят и коя не разполага с такива.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст