Импланти взривиха “Св. Иван Рилски”

Дечо Дечев

Само допреди седмица “Св. Иван Рилски” изглеждаше като здравен “оазис” на фона на финансовите и организационните проблеми, съпътстващи останалите български болници. Престижна международна награда за високо качество на медицинските услуги New Millennium Award, печалба от около милион и половина лева за 2010-а, финансиране по европейски проекти, реновиране на клиниките… Всичко това бе постигнато по време на тригодишното управление на д-р Дечо Дечев. Оказа се обаче, че идилията е била измамна.

Засегнати интереси за над 2 млн. лв. стоят в основата на избухналия скандал между директора на университетската болница Дечев и екипа на клиниката по неврохирургия към нея, ръководена от проф. Венцеслав Бусарски. Обвинения за манипулиран търг за медицински изделия, намаляване на заплатите, “шпионски” камери в операционните изведоха “на улицата” близо половината персонал на въпросната клиника. Протестиращите поискаха смяната на д-р Дечев само десетина дни преди срока за избор на нов директор.

“Пожарът” пламна заради

доставката на скъпи консумативи

като клапи, винтове, импланти и клипси, използвани при мозъчни и гръбначни операции. Те не се поемат от здравната каса, а се заплащат от пациентите. Обичайната практика в болниците е неврохирурзите да насочват пациентите си към определена фирма, с която работят, а в замяна да получават облаги под различна форма. Но през миналата година директорът на “Св. Иван Рилски” решава да спре порочната практика, обявявайки обществена поръчка за имплантите, за да могат болните да ги закупуват от лечебното заведение на по-ниски цени от тези, предлагани от компаниите. На провелия се търг се явява само една фирма – “Фаркол”, която печели поръчката на стойност 2.31 млн. лв. без ДДС. Но според членовете на комисията от неврохирурзи част от изделията й са некачествени и не позволяват изследване с магнитен резонанс, а други са непознати или нестерилни. Като алтернатива те предлагат изделията на “ПСД Комерс”, с които работели от години.

Директорът обаче има съвсем друга версия за случая. “От четири години насам клиниката по неврохирургия работи само с една фирма вносител. Срещу нея има многократни жалби от страна на пациенти относно начина, по който изделията се отпускат, тяхното ценообразуване и доставката. Липсват и доказателства, че заплатените импланти са поставяни по тялото на пациентите”, коментира д-р Дечев. Компанията отказвала да предостави ценова листа със своите консумативи, за някои от тях не се начислявало ДДС, липсвали и стикери с уникалния номер на изделията, което поставяло под въпрос тяхното поставяне. Затова Дечев провежда търг, на който се явява само “Фаркол” – представител на най-големия производител в света на неврохирургични консумативи. На първия кръг от оценяването комисията единодушно й дава най-висок брой точки, но на втория неврохирурзите внезапно решават, че има технически пропуски в офертата и отказват да сключат договор. Директорът на болницата се съобразява с мнението им. Само че ощетената фирма подава жалба в Комисията за защита на конкуренцията, която постановява, че е била отстранена незаконно и връща процедурата на етап разглеждане и оценка на предложенията. В последна сметка д-р Дечев сключва договор с доставчика, но по него и досега не е направена нито една покупка, защото заявките за консумативи се дават от неврохирурзите.

Протестиращите обвиняват директора и в сключването на договори за кетъринг, които накърняват интересите както на болницата, така и на пациентите. През 2009-а, когато Дечев става директор, доставчикът е сменен, а от 350 хил. лв. годишно сумата прогресивно нараства до 1.6 млн. лева. Обществената поръчка е направена върху същия брой леглодни и персонал, затова с тези пари храната в болницата трябва да е като в 5-звезден ресторант, подчертават недоволните.

Друга конфликтна точка, предизвикала гнева на “бунтовниците”, е

периодичното намаляване на заплатите

на медицинските сестри от клиниката по неврохирургия. Клиниката има достатъчно приходи, за да останат доходите на персонала на същото ниво, вместо да намаляват, убедени са засегнатите. Според тях д-р Дечев не дава информация и отчет за финансовите баланси на болницата, а повишаването на отчисленията за администрацията й до 25% от приходите е необосновано. Директорът обаче се защити, изтъквайки, че клиниката по неврохирургия е най-пострадала от намалението на цените на клиничните пътеки. “По най-тежката пътека – отбелязва той – цената на операцията беше редуцирана с 20%, което е около 500 000 лв. загуби за полугодие, а от намаляването на сумите за избора на екип само за полугодие те губят от порядъка на 300 000 лева. До 1 януари от министерството ни плащаха за 5 легла, а сега за 4 – това са още 300 000 лв. “минус”. За 2010-а средната заплата в отделението на лекар е била 4925 лв. месечно, а на медицинските сестри – 1522 лв., като има хора, които са получили над 300 000 лв. заплата за годината.”

Изпълнителната агенция “Медицински одит” пък сега проверява дали инсталирането на камери за видеонаблюдение в операционните зали е нарушение на закона. Според неврохирурзите записи от въпросните камери

се използват в медийното пространство

като информация за състоянието на известни пациенти, намиращи се на операционната маса. По този повод Дечев обяснява, че специална комисия, в която са участвали и национално представени пациентски организации, са гледали записите и са установили, че няма нарушение на правата на пациентите и тяхната анонимност е запазена.

“Имахме множество сигнали от пациенти, че горе в операционните не са убедени дали избраният от тях лекар, за който са платили, присъства. Това, което се вижда в записите от камерите, съм го описал в доклад до здравния министър Константинов, защото според мен има, меко казано, груби нарушения на организацията на работа в операционната. Става дума за попълване на документи с невярно съдържание и действия, които са в пряка вреда на пациента”, заявява директорът на болницата.

ТПС: Директорът на “Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев направи от болницата печелившо предприятие, но бе обвинен от опонентите си в шпионаж и лошо управление.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст