Банките поправят безумията на търговския регистър

Migration Image

Шефовете на повечето банки са решили да проявят разбиране и да разблокират сметките на част от търговските дружества, които все още не са вписани в Търговския регистър, въпреки че са подали необходимите документи в края на 2011-а.

В първия работен ден на 2012-а 33 500 фирми осъмнаха със запорирани сметки, тъй като пререгистрацията им не се е появила в Търговския регистър. Това са малки и средни компании, които по стар български обичай са внесли заявленията си за вписване в последния момент – между 19 и 30 декември 2011-а. За обработката им обаче е нужно време. Според експерти на Агенцията по вписванията документацията им ще бъде готова и ще бъде включена в регистъра до 20 януари 2012-а.

Законът за Търговския регистър обаче категорично разпорежда сметките на компаниите, които не фигурират в него, да бъдат блокирани, за да не могат да се разпореждат с имуществото си. Причината е, че невписаните дружества автоматично минават в процедура на ликвидация. Банките на свой ред стриктно са спазили нормативните разпоредби и са замразили всички сметки на фирми, които не се намират в регистъра. За да реши възникналия проблем, изпълнителният директор на Агенцията Виолета Николова изпрати писмо до Асоциацията на банките в България (АББ) с молба кредитните институции да разблокират сметките на тези дружества и побърза да обяви пред медиите, че е постигнала споразумение с банкерската организация. Което обаче не е вярно и се вижда от писмото, изпратено до банките, обаче не е вярно и се вижда от писмото, изпратено до банките на 13 януари от главния секретар на АББ Ирина Марцева. В него се казва: АББ не е договаряла с изпълнителния директор на Агенцията по вписванията да се оповестява информация, че лица, подали заявления за пререгистрация, ще се смятат от банките за пререгистрирани.

Мениджъри на някои от най-големите кредитни институции в страната, коментираха пред репортер на БАНКЕРЪ, че трудно ще се решат да престъпят закона и да разблокират фирмените сметки. Според тях подобно действие ги излага на огромния риск неволно да станат съучастници в злоупотреба със средства и да им се наложи да плащат за големи щети. Иначе банкерите са склонни на компромис. Повечето от тях заявиха, че ще размразят сметките на онези компании, които са техни стари клиенти и имат редовни обороти. Разбиране ще бъде проявено и към дружества, които покажат съответните документи, че са подали навреме – до 31 декември, декларации в Агенцията по вписванията и само чакат обработката им.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст