Гърция гони до дупка наши трафиканти

Васил Маникатов чака екстрадиране в Гърция.

За разлика от нас, комшиите ни от Гърция не губят хъс, когато трябва да съдят замесените в наркопрестъпления, извършени на тяхна територия или свързани с техни граждани. Последно доказателство за решимостта на гръцките съдебни власти да преследват до дупка трафикантите бе решението на Благоевградския окръжен съд от миналата седмица за екстрадиция на наркобоса Васил Маникатов, сочен за един от най-крупните наркобарони в Югозападна България.

Прокуратурата в Атина се оказа доста упорита и до последно не се отказа от исканията си трафикантът да й бъде предаден, въпреки че става дума за престъпление, извършено преди повече от петнадесет години. Гърците го обвиняват, че през 1996 г. е продал в гр. Сандански четири килограма хероин на двама гръцки граждани.

В навечерието на Коледа се проведе заседание по същото дело за екстрадиция, на което нашите магистрати поискаха гаранции от чуждата страна, че ако Маникатов бъде осъден в Гърция, ще бъде прехвърлен да излежи присъдата си България. Гръцката страна вече е изпратила в съда такова писмено уверение. Адвокатът на Маникатов Илия Янев твърди, че и двете издадени досега европейски заповеди за арест на българина били пълни с неточности. Така например в документите, издадени от властите в южната ни съседка, не били посочени конкретно датата и мястото на извършеното престъпление. Пред съда наркобосът Маникатов заяви, че не познава хората, за които се твърди, че им е продавал дрога, и че няма нищо общо с престъплението, което му приписват.

В изпълнение на исканията на комшиите за екстрадиция Маникатов бе арестуван в началото на декември миналата година, две седмици след като излезе от затвора в Казичене. Там той излежа 7 от присъдените му 10 години затвор заради открити в дома му наркотици и бе освободен предсрочно за добро поведение. След задържането му две инстанции – Благоевградският окръжен и Софийският апелативен съд го оставиха в ареста.

Преди десетина години наркобосът беше арестуван зрелищно пред мотел Църна маца край София заедно с другия популярен наркотрафикант от Юзозападна България Огнян Атанасов. У тях бе намерено голямо количество кокаин. Атанасов, за чиято екстрадация гърците също отдавна настояват, за да доизлежи там присъдата си, се появи миналия месец в Софийския градски съд в инвалидна количка, когато се гледаше мярката му за неотклонение. Петричкият наркобос едва овладяваше треперенето си, кривеше лице от болка и бършеше сълзи. Според съдебномедицинската експертиза, изготвена от психиатри, невропсихолог и съдебен медик, която съдът прие, престоят на Атанасов в ареста не му се отразявал добре. Стресът от решетките все повече задълбочавал психичните му проблеми. Атанасов е в тежко психично състояние. Страда от глаукома, от паркинсон, има нарушена памет и реч, обясниха експертите. Покъртителната картина, която се очерта пред съдиите, подплатена и от медицинските заключения, ги накара да го оставят под домашен арест. Според експертите обаче въпреки здравословните си проблеми Атанасов може да участва в процеса.

Трафикантът бе задържан за последно при полицейска акция през март 2010 г., след като у него бе открит 1 кг кокаин, 900 г хероин, 300 г амфетамин и незаконно оръжие. Подсъдими за наркотрафик заедно с него сега са и шуреят му Антон Ханджийски, Васил Кръстев-Цульо, Ангел Трайков, Марин Яръмов и Валентин Петров. Гърците отдавна настояват да им го пратим, тъй като Атанасов бяга от затвора Касандра край Солун, където излежава 18-годишна присъда за търговия с хероин. Според тамошните власти до 2003 г. той извършил поне 11 престъпления в Гърция. Самият наркобос неведнъж е заявявал, че престоят му в гръцката тюрма е бил такъв кошмар, че връщането му там щяло да го ликвидира.

Що се отнася до Васил Маникатов, той се оказа важен и за българското правосъдие, тъй като е свидетел в делото срещу групата за отвличания Наглите. При разпитите по делото се разбра, че като строителен работник на обектите на затвора в Казичене Маникатов също е станал жертва на похитителите. Сумата, която била платена за свободата му по неговите думи, възлиза на 241 000 евро, които взели назаем и сега трябва дълго да ги връща.

Пред съда Маникатов заяви, че познава членовете на групата за отвличания Павел Петков – Павката и Ивайло Евтимов-Йожко от групата на Наглите. Твърди също, че отвличането му е организирано от Йожко и Прокопи Прокопиев – Културиста. В разказа за отвличането си той с лекота замеси сочения за лидер на Октопода Алексей Петров, дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев, Златомир Иванов-Баретата и Антон Петров-Хамстера.

Остава да видим какво ще бъде решението на по-горната инстанция – Софийския апелативен съд (САС), пред която защитата на Васил Маникатов заяви, че ще обжалва решението за екстрадиране.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст