Стабилизарт пазара на млякото

Migration Image

Мерки за стабилизиране на пазара на суровото мляко предприема Министерството на земеделието. за целта се създава работна група за изготвяне на проектонаредба за качеството на млечните продукти и тяхното етикетиране.
Българската агенция по безопасност на храните засилва проверките на млекопреработвателните предприятия, които имат оборудване за производство на продукти с растителни мазнини, както и на складовете, които търгуват с растителни мазнини, влагани в храни. Ще се проверят и всички млекопреработвателни предприятия от Първа категория за изкупуване и преработване на мляко, което не отговаря на категорията им.
Разпоредена е проверка къде се насочва неотговарящото мляко, което се доставя в мандри първа категория, които имат регистрирани сборни млекосъбирателни пунктове за доставка на отговарящо и неотговарящо мляко.
Разширяват се проверките от страна на Техническия инспекторат на Разплащателната агенция, като се включат физически проверки на етапа на транспортирането на млякото, включително и в междинните млекосъбирателни пунктове, както и проверки на изхода не фермите и входа на мандрите за количеството краве мляко, което се изкупува.
Тенденция за намаляване на изкупната цена на кравето мляко се наблюдава и в Европейския съюз като тя започна от декември 2011 г. и е с 1.2 % спад в сравнение с месец ноември.
В Унгария среднопретеглената изкупна цена на суровото краве мляко през 2011 година е била 57,40 лв. за 100 кг., през същата година в България тя е била 63,92 лева за 100 кг. Като се добавят и транспортни разходи и печалба за унгарските прекупвачи, цената от 30 лв. за 100 кг. унгарско мляко, не отговаря на ситуацията на пазара на мляко. Същевременно, България като държава-членка на ЕС не може да ограничи или забрани вътреобщностната търговията със суровини и храни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че "домовата книга" на президента Румен Радев трябва да се допълни?

Подкаст