Изненадващ победител в търга за Лъвов мост

Migration Image

Изненадващ избор направи Столичната община в търга за изграждането на безконфликтното кръстовище при Лъвов мост. Кметството се спря на една от най-скъпите оферти – тази на обединението Лъвов мост, в което влизат Главболгарстрой АД, ГБС – Инфраструктурно строителство, Стройинжект, Старт инженеринг и Пътпроект 2000. Тяхната цена за строителството на четвъртото кръстовище на две нива в София бе 22.2 млн. лева. За сравнение – най-ниско бе предложението на сдружението Трейс Лъвов мост – 14.7 млн. лв., а според условията на конкурса комплексната оценка за избор на победителя включва три показателя – цена (55 точки), технически показатели (35 точки) и срок за изпълнение (10 точки).

Решението за класирането на оценителната комисия все още не е публикувано официално и няма как да се разбере по какви причини общинарите са предпочели офертата на обединение Лъвов мост, която впрочем зае пето място в комплексната оценка. Най-много точки събра сдружението Лъвов мост 2011 с водещ партньор ПСТ Холдинг – 87.79 точки, следвано от Трейс Лъвов мост – 87 точки, турската компания Доуш – 84.94 точки и обединението Център 2011, с водещ партньор Геотехмин – 80.88 точки. Чак след това идват фирмите около Главболгарстрой със 78.48 точки.

Единственото разумно обяснение при тази ситуация е, че са се отказали или са били отстранени. Възможно е също така от кметството да се оправдаят, че фирмите с по-ниски ценови предложения не са успели да ги защитят и обосноват. Много е вероятно обаче загубилите участници да обжалват процедурата, което пък неминуемо ще доведе до забавяне на проекта. Първоначалната идея беше строителството да се извършва паралелно с изграждането на метрото, така че да не се затруднява допълнително трафикът, но поради редица причини общината не успя да проведе търга навреме. Сега се очертава изграждането на обекта да започне най-рано през следващата година.

Междувременно през седмицата започна реконструкцията на бул.Мария Луиза – от Лъвов мост до надлез Надежда. Ще бъдат преасфалтирани пътните платна, а тротоарните настилки ще се подменят с унипаваж. Предвидена е и велосипедна алея с дължина 2 километра. Ремонтът ще струва 1.9 млн. лв. и ще продължи до 8 септември. Изпълнител е Пътстрой – СК 13.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст