Калина и калинките

Среднистката Калина Илиева заснета по времето

В началото на тази седмица бившата шефка на фонд Земеделие Калина Илиева получи условна присъда от три години лишаване от свобода (с пет години изпитателен срок) заради фалшивата й германска диплома за висше образование. Този акт малко изненада, защото вече свикнахме подобни дела да се точат поне няколко години. През това време можеше и да научим кога и как е било замислено престъплението, кой е бил съучастникът на Калина, помогнал й да изготвил документа, ако въобще има такъв? Очакваше се да излязат наяве и любопитни подробности от личния живот на очарователната дама. Като например кой е бащата на детето й, който все още тъне в неизвестност за народа. Трябваше да разберем и нещо повече за взаимоотношенията на Калина с един представител на ОЛАФ у нас, когото непрекъснато сочат като неин покровител.

В подгряваща статия в навечерието на процеса жълтата преса смело свърза Калина с човек от групата на Таки. Според столичен всекидневник Антон Калчев – Тони Застраховката, закопчан преди няколко дни за трафик на дрога бил гадже на подсъдимата. Допреди няколко години отношенията им били добри, но Илиева зарязала Застраховката заради добре платен чиновник, който й подал рамо, за да се изстреля нагоре към върховете на държавния апарат. В интернет се появи информация, че преди да започне да управлява милиарди в земеделието, Калина е била сервитьорка в петзвездния берлински хотел Grand Hyatt.

Изплашени, че може да изскочи нещо неприятно от устата на някой разследващ по делото или свидетел, защитниците на подсъдимата поискаха делото да се води при закрити врата, но съдът отказа. В крайна сметка това се оказа без особено значение, тъй като съдебният процес завърши в същия ден, в който започна. Съдът преодоля казуса точно за два часа след договореност между прокуратурата и подсъдимата Калина Илиева.

Поисканото споразумение хвърли всички в оркестъра. Очакваше се Илиева до последно да отрича измамата, а тя взе, че си призна всичко. Държавното обвинение веднага обяви, че е готово на споразумение, но при условие че наказанието е лишаване от свобода. След час преговори прокуратурата и Илиева обявиха пред съда, че са се споразумели тя да признае всички обвинения, а наказанието й да е затвор, но условно. Нека да припомним, че според обвинението Илиева бе съставила неистински документ – диплома за завършено висше образование на нейно име, а освен това е фалшифицирала саморъчно подписите на двама немски професори върху свидетелство за завършеното образование през 2007 г. в берлинското Професионално висше училище по техника и икономика. Така тя е придобила квалификационна степен магистър по специалност Икономическа комуникация. Илиева е обвинена и за това, че когато е подала документи за легализация в Министерството на образованието, за да започне работа, съзнателно е използвала четири фалшиви документа като доказателство, че е завършила висше образование, с което е подвела ведомството. По всички тези обвинения тя можеше да получи до 8 години затвор, но това не се случи. Което и предизвика коментари, че сделката с Калина в съда прилича на сделка с властта.

От леката присъда излиза, че не е чак толкова голямо прегрешение, че хора без ценз са управлявали и по всяка вероятност и в бъдеще ще управляват милионите на европейския данъкоплатец. Да напомним и първите изявления на скандалната дама, след като бе избрана за шеф на фонд Земеделие: тя уверяваше, че е избрана на това място заради високата си квалификация. По-късно се разбра каква е била всъщност нейната квалификация, а тази седмица и самата дама си призна, че е среднист. След пет години тази присъда вече няма да фигурира в досието на Калина Илиева и тя спокойно ще може да се кандидатира… я за министър, я за депутат. Прокуратурата обясни, че се е съгласила на условната присъда, понеже Калина била млада и не е осъждана.

Сагата на Калина е толкова впечатляваща, че името й стана нарицателно. Сега именуват калинка всеки лаик, който успее да додрапа до високи постове в държавата.

Най-много калинки изглежда пробиват във ведомството на Мирослав Найденов. Още не бе отшумял скандалът с германската възпитаничка, и

през февруари в същото ведомство се пръкна още една калинка в лицето на шефа на Напоителни системи, фамозния Георги Харизанов. Той първоначално будалкаше медиите, че има висше образование от Датския колеж в София, но по-късно се разбра, че няма висше образование, а само следва. Земеделският министър Найденов обясни, че за поста въобще не било нужно висше образование, защото шефът на Напоителни системи бил преди всичко логистик. И сравни Георги Харизанов със създателя на Майкрософт Бил Гейтс, който също нямал диплом за висше.

Неотдавна злите езици заговориха, че калинка може се окаже и министъра на икономиката Делян Добрев. Сиреч, че и неговите дипломи са съмнителни. От министерството категорично отрекоха появилите се в медиите информации, че дипломите на шефа им са менте. Уточнено бе, че Добрев е завършил специалност Икономика, степен бакалавър в щатски университет в Мидълтаун, Кънектикът, през 2002 година. Освен това министърът Добрев притежавал магистърска степен по Маркетинг от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София. В писмото до медиите бяха прикачени сканирани дипломите за висше образование на министъра. Появиха се обаче информации, че Делян Добрев не присъства в регистрите на университета, в който твърди, че е учил в Щатите. В крайна сметка ситуацията остана малко мъглява – в типично нашенски стил.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст