Прераждането на ДОТ

Наред със спасителите от МВР при наводненията в началото на годината действаха и доброволци.

За първи път от години насам приказките за връщането на доброволните отряди не изглеждат бълнуване на тревожен милиционерски мозък, а идват съвсем на място. С уточнението, че вместо акцентът в използването им да е справянето с битовата престъпност, да се наблегне върху формированията за защита при бедствия в страната.

Наводненията в началото на годината и земетресението от 22 май доказват, че ефективната помощ в първите часове на бедствието е илюзия, ако се разчита само на скърцащата и тромава полицейско-военна машина. Според пресцентъра на МВР ведомството е реагирало още на четвъртата минута – като главният секретар Калин Георгиев разпоредил екипи от дирекция Противопожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН) и Столичната дирекция на полицията да обходят пострадалите райони. В същото време било разпоредено да се събере свободният от дежурство личен състав за сформиране на резервни екипи.

Като се има предвид, че близо час никой в държавата не сколаса да обяви от коя степен е земетресението, къде е епицентърът му, необходима ли е евакуация на хората, можем да си представим гледката на щуращите се без цел и посока патрулки из София и Перник. А що се отнася до сформирането на резервни екипи от почиващите полицаи, тази мисия изглежда невъзможна, ако съставът не бъде вдигнат по тревога, с всичките салтанати и процедури, предвидени в регламента за дейност на специализираната административна дирекция на МВР Управление при кризи и отбранително-мобилизационна подготовка. Такава тревога обаче не била обявена…

През деня на 22 май МВР оповести, че до 14 часа служители на Противопожарна безопасност и защита на населениетоса посетили 540 обекта, за които е имало сигнали, че са пострадали при бедствието. Струва си да се отбележи обаче, че всъщност сигналите са били три пъти повече – само за времето от 3 часа през нощта до 7 часа сутринта на тел. 112 са били регистрирани 1845 сигнала за произшествия, като общо са били обработени 5460 обаждания. Служителите на МВР обаче са успели да обходят толкова, колкото са им позволили силите и… лимитът за бензин. Според данните от ведомството в първите часове след земетресението са действали изключително дежурни от СДВР и пожарната в Перник, общо на територията на областите София и Перник са работили 74 автопатрула с 680 полицаи, 75 единици техника от ПБЗН с 830 пожарникари и спасители.

На втория ден след бедствието МВР обеща във възстановителните работи да се включат 1500 служители, 100 единици техника, като в разчистването и укрепителните дейности със заповед на шефа на дирекцията ПБЗН главен комисар Николай Николов се включи и целият свободен от дежурство състав на пернишката пожарна. На пръв поглед информацията на МВР вдъхва увереност, че в района действат достатъчно на брой подготвени хора, но това е илюзия. В областното управление на ПБЗН всъщност са на щат едва…179 души, при това с ръководството, секретарките, администрацията…

Колкото повече време минаваше след първото земетресение, толкова повече набъбваха и данните за щетите, нанесени в първите минути на бедствието. На 25 май експертните комисии за оценка на щетите от земните трусове само в Перник бяха установили, че 12 сгради са негодни за обитаване, сред тях детска градина Родолюбчеи част от 8-мо ОУ Кракра Пернишки, другите пострадали сгради в града, все още ставащи за обитаване, бяха 15 000.В статистиката на МВР обаче нямаше и дума за пострадалите в селата около Перник, Радомир, Владая, Мърчаево…

Политика през следващите месеци ще бъде да се изградят доброволни формирования, които също работят много ефективно в селата, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов на 29 май, когато представяше Националната стратегия по превенция на престъпността в Пазарджик. Тогава МВР-шефът и председателят на управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на община Пазарджик Тодор Попов подписаха програма за взаимодействие за 2012 – 2013 година. Тя предвижда съвместни действия за разработване и прилагане на мерки за работа с рискови групи – евентуални жертви на битовата престъпност, превенция на престъпността, свързана с деца и младежи, опазване на селскостопанското имущество.

Такива доброволни формирования вече се появиха. В края на март например жителите на старозагорското село Змейово се похвалиха, че са сформирали отряд от доброволци, който ще съдейства на полицията да се справи с битовата престъпност в селото. Навярно то има нужда от отряда, тъй като къде по-напред, да огрее един районен полицейски инспектор, каквато е жалката картинка в българските села и паланки. По този повод вътрешният министър побърза да успокои българите, че до няколко месеца ще назначи общо 438 полицаи в малки населени места в страната.

Дотогава обаче я камилата, я камиларя. Проблемът с битовата престъпност не е от вчера и най-вероятно няма да приключи с назначаването на тези полицаи. Но се видя, че не е по-малка необходимостта от доброволци, които могат да реагират в първите минути при бедствия. А те за беда зачестиха.

nbsp;

nbsp;

София е без доброволни дружини

Доброволните формирования вече имат регламент в Закона за защита при бедствия, Националната програма за защита при бедствия 2012- 2013 г. и плана за изпълнението й. Те са вписани и в Наредба № iз-3147 от 12 декември 2011 г. за реда за осъществяване на превантивна дейност от органите за Пожарна безопасност и защита на населението- МВР. В нейния чл. 5 се посочва, че служителите на МВР подпомагат организирането на доброволни формирования за предотвратяване или овладяване на пожари, бедствия и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях.

Пред приключване е и подробна наредба за доброволните формирования, която е в процес на съгласуване между институциите. От проекта става ясно, че изискванията пред кандидатите за доброволци за действия при бедствия и аварии наподобяват условията, необходими за кандидатстване за работа в МВР. Те трябва да представят свидетелство за съдимост, медицинско, че са клинично здрави и не се водят на отчет в психодиспансер, копие от диплома за завършено образование и шофьорска книжка и съгласие от работодателя си, че може да участва в спасителни операции. В документа се посочва, че държавата предоставя на общините за всеки доброволец 31 лв. за обучение, 50 лв. за застраховка и 400 лв. за облекло за две години. Предвижда се одобрените за доброволци да бъдат освобождавани от местни данъци или поне да плащат намалени такси. Освен това участниците в отряда ще получават и дърва за огрев.

Според регистъра на тези формирования в страната най-зле е положението в Столичната община, където доброволците са едва 18 при норматив… 266. При наборната кампания през лятото на миналата година се явиха едва 27 души, от които комисията в дирекция Управление при отбранително-мобилизационна подготовка, защита при бедствия и пожарна безопасност на общината одобри 20, в крайна от тях останаха 18 души. Комисията тогава обясни, че има слаб интерес към кампанията. Освен това заплащането е недостатъчно- по 3.60 лв. на час за времето, в което членът на доброволното формирование е ангажиран.

Изглежда, столичани са най-разглезени и придирчиви за по-голямо заплащане. В Бургас например при норматив 110 доброволци общината е набрала 109, във Варна от 110 – 94. За Пернишко (Земен, Ковачевци, Радомир, Трън) стандартът е 45 души, но записалите се са двойно повече – 90 доброволци. Шампион за мераклии да бъдат доброволци е Сливен, където при норматив 60 души са записани 324 спасители. Според регистъра общо в страната има 2260 доброволци, обединени в 150 местни формирования, които имат уникални кодове.

nbsp;

Как е в Япония?

През 2008 г. в Япония се приема т.нар. Мастър план, който дефинира стратегията за управление в условията на бедствия, с акцент върху информацията. Участват Националният институт по природни науки и предпазване от бедствия, Японската агенция за морски науки и технологии, Министерството на земята, инфраструктурата и транспорта, КОКUDO CHIRIN (The Geospatial Information Authority of Japan – Японският институт за геопространствена информация), Японската метеорологична агенция, Хидрографският и океанографският департамент, Националният институт по модерни технологии, Министерството на образованието, науката, културата и спорта, както и много университети от цялата страна. Разработена е и въведена в действие система за централизиран обмен на данни между тези институции за ефективно оповестяване и справяне с бедствията. Всички тези агенции набират и съхраняват огромни масиви от данни. В системата за оповестяване на бедствия, освен гореизброените институции, са включени още Националната телевизия NHK (Nippon Hoso Kyokai), Комуникационната компания NTT (Nippon Telegraph and Telephone Corporation) и други медии. В случай на земетресение данните от 40-те префектури в Япония се изпращат за по-малко от 4 минути до Националната метеорологична агенция, която е център на системата. Много бързо тази информация се обработва и се подава на обществеността чрез NHK в рамките на 9 минути. Канал 1 спира всички програми и посвещава цялото си време на предаване на информация, докато опасността затихне.

Изградена е мрежа, която отчита сеизмичните вълни – имаповече от 1000 инсталации сеизмометри, покриващи цялата страна. Данните се предават постоянно чрез GPS към информационния център в Националната метеорологична агенция. Ранното предупреждение се основава на бързо предаване на данните за появата на сеизмични вълни, които предшестват самото земетресение. Благодарение на тази мрежа сигналът за земетресението от 11 март 2011 г. е пристигнал до милиони хора в Токио една минута преди самото земетресение.

Освен това задължение на местните органи на властта е да осигурят карти на риска от бедствия. Картите са в мащаб 1:10 000 и са безплатни. В допълнение към данните за риска от бедствие в съответния квартал картата предлага и много друга ценна информация, като например какво най-високо ниво е достигала местната река при прииждане през последните 100 години. В картата е обяснена и системата от местни доброволчески организации, които могат да помогнат в случай на бедствие. Съдържа телефони и адреси на убежища.

nbsp;

nbsp;

nbsp;

nbsp;

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст