Външните министри обсъждат европейския бюджет в Дания

Migration Image

Министрите на външните работи от ЕС се събират на неформалнен съвет на на 10 и 11 юни в датския град Хорсенс, за да обсъдят бюджетната рамка на Европейския съюз за 2014-2020 година.

Докладчици на Европейския парламент ще са българският евродепутат Ивайло Калфин и германският му колега Раймер Бьоге .

Срещата се провежда в Дания, тъй като страната председателства Европейския съвет до 30 юни 2012 година.

За първи път в историята на ЕС евродепутати ще бъдат на заседание на външните министри. Европейският парламент получи по-големи правомощия по бюджета на ЕС по силата на Лисабонския договор, включително възможност да блокира преговорите и да наложи вето на бюджета.

Парламентът е готов да използва всичките си правомощия, за да защити приоритетите си в преговорите със страните членки, заяви Ивайло Калфин, коментирайки вероятността за блокиране на преговорите.

Той посочи като най-важни приоритети за парламента на ЕС са осигуряването на достатъчно финансиране за изпълнението на европейските цели и политики до 2020 г., увеличаването на собствените приходи на ЕС, включително въвеждането на данък върху финансовите операции чрез механизма за засилено сътрудничество. Депутатите настояват и за по-голяма гъвкавост на бюджета и възможност за прехвърляне на разходите между различните пера и години, както и за увеличаване на таваните за плащания при непредвидени обстоятелства, за да се гарантира по-ефективно използване на наличните средства.

Европейската комисия е предложила за идните 7 г. бюджет на съюза от 1.025 трилиона евро, но страните нетни донори, като Германия, Франция, Великобритания и Холандия, искат съкращаване на разходите поне със 100 милиарда евро. Общо 12 държави, сред които България, са против. Не е постигнато единодушие и по данъка върху финансовите транзакции.

Решенията, които ще бъдат взети на 10 и 11 юни в Дания, ще бъдат формализирани на съвета на външните министри на 26 юни в Люксембург. Все още както между страните членки, така и между Съвета и Европейския парламент има твърде големи различия по структурата и размера на бюджета на ЕС за 2014-2020 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст