Бързи кредити – бавно дране

Привлекателни момичета предлагат бързи кредити за закупуване на бяла и черна техника във всички по-големи магазини.

Да осъждаме бързите кредити по принцип е повече от глупаво. Те се раздават от законни пазарни субекти, условията по тях са относително прозрачни. Какво подписва длъжникът обаче е въпрос на негова лична преценка. Дребният шрифт и тук си е… дребен шрифт, често и нечетивен.

Бързите кредити до 399 лв., или така наречените до заплата, са нещо разумно и полезно и точно затова се търсят, а и се изплащат редовно. Бързите пари над тази сума също си имат фенове – от тях се облагодетелстват най-много търговците на едро, които ги използват за оборотни пари и за кратък срок ги връщат, реализирайки дори печалби.

В редакцията на БАНКЕРЪ обаче пристигат и жалби. В случая от физически лица – длъжници по бързи кредити в по-големи размери и с по-дълги срокове.

Пловдивчанинът К.К. например в подстъпите на 90-ата си годишнина решил да изтегли бързи 3000 лв. за срок от три години. Това той направил за Коледа 2010 г., заемайки пари от Профи Кредит. Човекът много се зарадвал, когато му отпуснали заема с лекота, разбира се, при двама солидарни длъжници. От вълнение недочел внимателно договора, в който пише, че годишният процент на разходите (ГПР) по заема е 142 на сто. Това, преведено на езика на елементарните финанси, означава, че трите хиляди, изтеглени с лекота, автоматично са се превърнали в почти 9000 лв. задължение. Още по-притеснителен е годишният лихвен процент, който е 91.90% (като през фаталната 1996 г.), и дневният лихвен процент от 0.25 на сто, който е доста стряскащ.

К.К. обаче подписал, както и двамата му съдлъжници, похарчил парите и започнало връщането. Всичко вървяло добре, но в средата на следващата година К.К. решил частично предсрочно да погаси 2450 лева. Каква била изненадата на човека, когато му предложили не да намали вноската за срока на договора, а да свие срока от 36 на 10 месеца при запазване на вноската от 246 лева. При това кредиторът изискал писмено споразумение за вече внесената сума за предсрочно погасяване с подписите на длъжника и съдлъжниците. Единият от поръчителите се усетил и пуснал жалба. В отговора по нея обаче пише, че при частично предсрочно погасяване лихвата по заема се намалява, като се изготвя нов погасителен план. Обратното на това, което вече било предложено за подпис (а именно по 246 лв. на месец). Освен това със заплашителен тон е отбелязано, че без такова допълнително споразумение задължението ще остане старото, все едно нищо не е погасявано, въпреки че парите реално са постъпили по сметката на кредитора.

Отговорът на жалбата е подписан от управителя на Профи кредит България ЕООД. Човек, който въпреки усилията си, не можахме да открием, за да изясним казуса.

В сайта на компанията обаче на въпроса: Мога ли да изплатя кредита си предсрочно? Ако да, дължа ли някакви лихви и какви са те? е отговорено така: Според Закона за потребителския кредит всеки клиент има право предсрочно да погаси потребителския си кредит, като му бъде възстановена сумата на лихвата за периода, за който той няма да ползва заема.

И понеже нещата явно отиват към съд, решихме внимателно да прочетем трите страници дребен шрифт към договора на К.К. В точка 13 Арбитражна клауза, е описана цялата процедура по закон. Изненадата обаче беше пълна, когато прочетохме: Определените от страните арбитри за тази цел са:… , след което са изброени три имена и техните лични данни.

Обърнахме внимание на длъжника, който изпадна в пълно отчаяние, като разбра, че се е подписал за негови арбитри да бъдат хора, които очевидно играят за кредитора.

Разказваме тази поучителна история, защото тя не е изключение и защото българинът, когато работи с пари, независимо дали кредит ще тегли, дали депозит ще внася или валута ще обменя, прави всичко друго, но не и да внимава. Балканска фрустрация ли е това, или някакво братско доверие към контрагента, но резултатите заради подобно недоглеждане често са плачевни.

Разбира се, има и светла страна. Ако сложим на фокус гръцките дини.

Търговците на плодове и зеленчуци имат нужда от бързи пари, за да купят продукция от производителите и бързо да я продадат на двойна и тройна цена. Фирмите за бързи пари досега кредитираха масово търговци в сезона на черешите. Сега с бързи пари финансират динената реколта в Гърция и Турция. Ако търговците вземат по 3000 лв., за да купят дини, след месец-два връщат 3600. С печалбата, която са изкарали от продажбите, високата лихва не е проблем.

Че има засилен интерес на малки фирми към бързите кредити потвърждават и от други компании в бранша. В момента дребният бизнес почти няма друг шанс за финансиране. Кандидати за бързите, но и по-скъпи кредити са и компании, които вече имат заеми към банки и им е трудно да вземат нови, а се нуждаят от оборотни средства. Затова и 16 на сто от потребителите на тази услуга в една от големите компании са посочили, че искат пари за бизнес начинания.

В летния сезон интересът към бързите пари се увеличава и заради отпуските. Хората теглят по 500-600 лв., за да допълнят спестяванията си и да прекарат по-добре на морето. Има обаче и клиенти, които искат заем, за да си купят обувки или чанта. Вече има и специални продукти за пенсионери, които попълват сметките си до получаването на пенсия. Средният клиент обаче е работещ човек, чиито месечни доходи са в рамките на 550-600 лева.

В помощ на всички объркани оптимисти известен финансов сайт наскоро направи сравнителна таблица с офертите за бързи заеми. Те са разделени на две групи – до 399 лв. и такива над тази сума. Там могат да се видят някои шокиращи неща, нищо че са абсолютно в унисон с правилата на пазарната икономика. Да се видят и да се знаят, защото отиването за пари без никаква подготовка често води до дълбоки разочарования след това.

Сред фирмите, които отпускат бързи пари до 399 лв., рекордьори по лихви са Ferratumи Avans.bg. Първата дава парите при ГПР от 2964%, а втората – при 2598 на сто. Първата компания отпуска парите за 15 минути, а втората се хвали, че за това време парите вече са в сметката на длъжника без разтакаване и лични срещи, изцяло онлайн.

Сред бързите кредитори на доста по-значими суми са EasyCredit, която отпуска до 2500 лв. за 4, 6 или 8 месеца при ГПР от 826%, и Easy Finance, които дават до 800 лв. без залози, поръчители и излишни документи при ГПР 885 процента.

nbsp;

nbsp;

nbsp;

Спешни ипотеки

Въпреки че за тригодишна ипотека се връщат двойни пари, на пазара има и бързи ипотечни кредити. Обикновено сумата, която отпускат небанковите кредитни дружества, е до 50 000 лева. Срокът варира, но е кратък – от три до пет години. За сравнение – лихвата по 15-годишен банков ипотечен кредит за същата сума ще излезе с около 10-15 000 лв. по-малко.

Предимството е, че документите на клиента се разглеждат и заемът се отпуска в рамките от седмица до десет дни. В банките процедурата е по-тромава, изискват се повече документи, времето за одобрение е много по-дълго. Към бърз ипотечен кредит често прибягват хора, които имат възможност да изплащат втора и трета ипотека, но банките не им отпускат. Продуктът се ползва и от фирми, които очакват приходи в бъдеще, но изпитват остра нужда от оборотни средства. Причината е, че достъпът на фирмите до банков оборотен кредит остава силно затегнат.

Максималният срок за връщане на парите примерно в Изи кредит е три години. Плаща се на равни вноски. Месечното оскъпяване е 5%, което прави 60% за година и 180% за три.

София комерс кредит груп също рекламира ипотечни кредити до 50 000 лева. От компанията предлагат одобрение до 24 часа, без доказване на доход, обслужване по банков път, без разходи за оценка на имота, без промяна на лихвените нива, без такса за кандидатстване и обслужване. В случая гаранция за компанията е само ипотекираният имот. Лихвата, при която се отпуска заемът, е 3.9%, но отново на месец, докато при банките годишната е 6-8 процента. За пет години (максималния срок на заемите) при бързия кредит оскъпяването е близо 200%, тоест клиентът връща двойно.

От фирмите за бързо кредитиране твърдят, че интересът към ипотечните им заеми е голям. Цената е висока, както са високи скоростта на отпускане и рискът, който поема кредиторът. Клиентите са наясно с цената, но често кандидатстват за финансиране, защото от решаващо значение е именно бързината. В немалко подобни случаи, след като си набавят бързите пари, хората търсят рефинансиране от банка при много по-изгодни условия. Някои компании като София комерс са записали възможността за рефинансиране в офертата си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст