КЗК: Наредбата за работа с медикаменти от позитивния списък ограничава аптеките

Migration Image

Наредбата за работа с медикаменти от позитивния лекарствен списък ограничава стопанската инициатива на аптеките. Това се посочва в становище на Комисията за защита на конкуренцията изготви становище по искане на Българския фармацевтичен съюз.

Анализът на Комисията показва, че прилагането на Наредбата, която урежда условията, при които аптеките отпускат лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, включително и поеманите 100% от касата, намаляват стимулите на търговците на дребно да участват на този пазар, като средната продължителност на периода от време между отпускане на лекарствения продукт и възстановяването на неговата стойност на аптеката е 51 дни.

Според становището на КЗК, липсата на правно призната възможност на аптеките да осъществяват стопанска дейност в частен интерес при доставката на лекарствени продукти за домашно лечение със 100% реимбурсиране, противоречи на качеството им на предприятия по смисъла на ЗЗК и ги лишава от стопански стимул да предлагат тези лекарства.

Понастоящем изборът на потребителите на аптеки, от които биха могли да получат лекарства, заплащани от НЗОК е ограничен. От около 4000 аптеки, едва 52% (2076 аптеки) са сключили договор с НЗОК. От тях само половината предлагат лекарствата, заплащани 100% от касата. Това означава, че едва около 25% от аптеките в страната са реални участници на пазара на 100% реимбурсираните лекарства от страна на НЗОК. В 39 от 264 общини в страната, или в 15% от общините, няма нито една аптека, сключила договор с НЗОК, като в тях на практика не се предлагат 100% реимбурсирани лекарства.

Според регулатора, компетентните органи в сектора на здравеопазването могат да намерят балансирано решение. То трябва да отчита както приоритетни национални и обществени политики по защитата на здравето и интересите на пациентите, ефективното използване на обществените ресурси и защитата на конкуренцията, така и интересите на стопанските субекти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст