Предлагат ЕС да може да пренаписва националните бюджети

Migration Image

Европейския Съюз да получи правото да пренаписва националните бюджети на страните-членки на Еврозоната, които не спазват правилата за бюджетен дефицит и дълг. Това е едно от предложенията, което ще бъде обсъдено от лидерите на ЕС по време на срещата на върха в края на седмица, предава Financial Times.

Идеята е част от плана за по-интегриран фискален съюз, предоставяйки повече правомощия на Брюксел да влезе в ролята на финансово министерство за 17-те държави-членки в Еврозоната. В проектодокумента се съдържат и планове за банков и политически пакт.

Германия държи на засилен контрол върху националните бюджети като предпоставка за обединяване на държавните дългове във валутния съюз. В тази връзка предложението изглежда част от усилията Берлин да подкрепи процеса към емитиране на общи облигации на региона.

Според плановете за по-интегриран фискален съюз Европейската комисия трябва да представи подробни корекции за страна, нарушила изпълнението на ангажиментите си. Промените ще бъдат подложени на гласуване от всички членки на ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст