Нигерия губи милиарди от кражба на петрол

Migration Image

Нигерийските държавни и петролни компании губят милиарди долари месечно в следствие на петролни кражби от криминални мрежи, съобщават световните агенции.

Криминалната дейност в Нигерия се разрасна значително по време на управлението на президента Гудлък Джонатан. Търговията на краден петрол е довела до 17-процентен спад в приходите на компаниите през април, или до около 400 хил. барела на ден. При средни цени от 121 долара за барел загубите се равняват на около 1.2 млрд. долара, съобщава финансовият министър Нгози Оконхо Ивеала. Според него кражбата на суровината заедно с измамите при разпределение на петролни субсидии са коствали на държавата общо около 14 млрд. долара през 2011 година.

Петролът е индустрия номер едно в Нигерия. Приходите на водещия производител на петрол в Африка обаче ще са ограничени при продължаващия спад на цената на суровината. Втората по големина икономика на континента зависи 90% от петролния износ.

Нигерия може да произвежда по 4 млн. барела петрол на ден, но производството остава недоразвито заради хроничните проблеми с правителството в страната и неконтролируемите кражби от тръбопроводите, твърдят от компанията Royal Dutch Shell PLC.

Нигерия, която е член на ОПЕК, в момента добива по около 2.4 млн. тона петрол дневно, което я прави най-големият африкански производител. Добивът падна драстично по време на нападенията на паравоенните групи, при които за цел бяха взимани именно петролопроводите, а чуждестранни работници по тях бяха отвличани. Програма на правителството от 2009 г. за амнистия доведе до това много от тези военизирани групи да свалят оръжие и насилието до голяма степен спря.

Атаките обаче бяха заменени с кражби от петролопроводите в драстични размери. Те са известни сред местните с жаргона бункероване, се изразяват в употреба на ножовки и бормашини, с които се режат тръбите, прикачват се собствени кранчета и се краде петролът. По-късно този петрол се продава на черния пазар или се преработва в импровизирани рафинерии в делтата на Нигер.

nbsp;

Федерална република Нигерия е държава в Западна Африка. Граничи с Бенин на запад, Чад и Камерун на изток, Нигер на север и Гвинейския залив на юг. С население от 152 млн. души тя е най-многолюдната африканска страна, и е на осмо място в света по население. На територията и съжителстват три основни етнически групи – хауса, игбо и йоруба, а заедно с тях още стотици други етноси и племена с малка численост. Християнството и ислямът са двете основни религии, като мюсюлманите са по-многобройни в северната част на страната.

Нигерия е богата на природни ресурси и е сред 10-те най-големи износители на нефт в света. След дълъг период на политическа нестабилност, днес тя е една от най-големите икономики на Африка и е сред най-бързо развиващите се страни в света. Нигерия е регионална икономическа и военна сила, но все още широко разпространената корупция и откъслечното насилие в някои региони продължават да бъдат проблем за страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст