Отложиха Закона за съдебната власт за есента

Migration Image

Парламентът отхвърли двата оспорени от президента текста от промените в Закона за съдебната власт. Става въпрос за двата текста, според които изборните членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и инспекторите към него да могат да бъдат назначени на длъжност съдия, прокурор или следовател с една степен, по-висока от заеманата преди избора им.

Според министъра на правосъдието Диана Ковачева съществува невъзможност за кариерно развитие на магистратите на изборна длъжност, което демотивира добрите кадри да кандидатстват за членове на Висшия съдебен съвет.

Решихме да предложим тази възможност като стимул да привлечем по-млади хора да участват в административната работа, каза правосъдният министър. Според нея не става въпрос за бонуси.

Ковачева обясни, че ще обсъждат възможностите за кариерно развитие на магистратите, участващи във ВСС и ще предложат нови текстове през есента.

Според депутата от Коалиция за България Мая Манолова пък приетите в двата текста промени са по-добри от действащите в момента. Преминаваме към по-лоша система, защото магистратите могат да растат не с една, а с повече степени, изтъкна червената депутатка и добави, че според сега действащия текст, според който магистратът се възстановява на степен не по-ниска от досегашната.

Според Христо Бисеров от ДПС първото президентско вето ще се запомни като поръчково. Мотивите на управляващите за това вето са били да се даде отдушник за негодуванието срещу бонусите. С поправката се целеше създаване на механизъм за влияние върху членовете на сегашния ВСС, каза Бисеров.

От своя страна Павел Шопов от Атака коментира, че и ветото на президента и това повторно гласуване е безсмислено. Според него предложението на ГЕРБ е целяло да се напазарува сегашният ВСС, така че той да изпълнява поръчките на управляващите.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов заяви, че не трябва да се дават бонуси на хора, приели да извършват обществена дейност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст