ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фандъкова открива регионалната среща „Тера Мадре Балкани 2012”

Migration Image

Кметът на София Йорданка Фандъкова и Карло Петрини, основател на Slow Food, ще открият официално регионалната среща bdquo;Тера Мадре Балкани 2012rdquo; в Университетска ботаническа градина на ул. bdquo;Московскаrdquo; №49 на 29 юни от 17 часа. Тази година проектът е съфинансиран от програма bdquo;Култураrdquo; на Столичната община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата ndash; 2019 година. Форумът се провежда за втори път и събира над 150 представители на мрежата на традиционни хранителни общности на Slow Food от 10 балкански страни.

Втората среща на мрежата Тера Мадре на Балканския полуостров ще се състои от 29 юни до 1 юли 2012 г. в Българската академия на науките и в Университетска ботаническа градина в центъра на София.

В няколко дискусионни панела, които ще се проведат в БАН ще се обсъди новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз и предизвикателствата и възможностите за дребните фермери в общността и извън нея, бъдещето на регионалната мрежа Тера Мадре, оползотворяването на местните ресурси за устойчиво развитие в селските райони, както и ролята и връзките на младите хора с устойчивата храна. Значението на храната като елемент от културата на местните общности ще бъде предмет на обсъждане на кръгла маса, която ще се състои в Ботаническата градина (ул. bdquo;Московскаrdquo; №49).

По традиция Slow Food ще има отворена програма в градината на ул. bdquo;Московскаrdquo; №49, в която са предвидени три събития. Чрез тях любителите на традиционните и автентични вкусове ще се запознаят с уникални продукти от страните от региона. На открития базар със свободен достъп bdquo;Вкусете Балканитеrdquo;, в събота от 10 до 14 ч. ще могат да се видят и опитат храни от Балканите, които носят духа и аромата на мястото, в което се произвеждат и могат да се опитат само там – зелено сирене от Черни Вит и нафпавок от България, брънза де Бурдуф от Румъния, сладко от диви смокини от Македония, сладко от пожегачка слива от Босна и сирене в мях от Херцеговина, богато разнообразие от мед, вина и др. Интересно е, че понастоящем дори уникалните български традиционни продукти могат да бъдат опитани само, ако отидете в селото, в което пазят традициите на производството им.

Отново в събота от 19 до 22 ч., по време на bdquo;Трапеза на откритоrdquo; ще могат да бъдат опитани ястия, приготвени от младите членове на Slow Food със специфични продукти от Балканите. Комбинациите от уникални традиционни балкански вкусове ще забъркат младежи от Балканските страни в кухните на кулинарно училище Amuse Buche и сп. bdquo;Менюrdquo;, италиански готвачи от кухнята на bdquo;Остерия Барбаросаrdquo;, Бояна Рачева и Борис Тасев от блог за качествена храна Foodies, Дешка Кротева от с. Горно Драглище, Йоланта Делибозова от bdquo;Вкусно с Йолиrdquo;, ученици от техникума по готварство в Самоков и представители на асоциация bdquo;Арабисrdquo; и на читалището от село Драговищица, Кюстендилско и др. Ще имате възможност да опитате висококачествен италиански зехтин и да наблюдавате демонстрация на традиционна италианска паста, организирани от Италианската търговска камара в София. Виното е предоставено от bdquo;Асоциация на независимите винари и лозариrdquo;. Венци Благоев Джазтет ще зарадват участниците с импровизации, в които може да се включи всеки участник.

В неделя – 1 юли, от 11 до 13 ч., е време за семейството, когато гости на Тера Мадре Балкани ще бъдат bdquo;Джаз за децаrdquo; с Венци Благоев и Мария Донева с нейните вкусни стихове. Предвидени са дегустация на сезонни плодове и интересни игри. Това неделно матине е с амбицията да покаже на май-малките, че храната може да бъде вдъхновение за музиканти и поети. В Университетската ботаническа градина ще звучат bdquo;зеленчуков джазrdquo; с инструменти от различни зеленчуци. Децата ще се учат още как да правят селски бонбони с леля Дешка от Горно Драглище.

С началото на форума ще бъде открита и изложба в централната сграда на БАН, на бул. bdquo;Цар Освободителrdquo;. Тя представя дейността на Slow Food, както и 11-те уникални продукти, подкрепяни от движението. Експозицията се допълва тематично и от личната колекция на Тома Белев от автентични престилки от български народни носии. Изложбата може да бъде разгледана свободно в продължение на две седмици от 29-ти юни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст