Диагностично свързаните групи ще заработят най-рано в края на 2013-а

Migration Image

За въвеждането на диагностично свързаните групи (ДСГ), които като модел трябва да сменят клиничните пътеки ще бъдат необходими много законови промени. Това обясни по време на петъчния парламентарен контрол министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в отговор на въпрос на депутата от Коалиция за България Мая Манолова кога нова система ще стане факт. Министърът уточни, че ще могат да заработят на съвсем начален етап в края на следващата година.
В началото на мандата си през април Атанасовазаяви, че до лятото на 2013-та тя едва ли ще успее да въведе диагностично свързаните групи. Причината е, че смяната на системата изисквала софтуерна подготовка и обучение на екипите, обясни здравният министър.
По думите й подготовката за новия модел е започнала още от 1995-та година, но едва от 2009-та насам били закупени голяма част от необходимите софтуерни продукти. Започнало е внедряването им и систематизирането на информацията. Купен е и лиценз от австрлийското правителство за 3 млн. лв., чиято система България ще възприеме, посочи още Атанасова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст