ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС нищи връзките на сомалийските пирати

Migration Image

Насилието в близост до бреговете на Сомалия заплашва сигурността на международното корабоплаване вече повече от едно десетилетие. В района на Аденския залив, северно от сомалийската граница, се намира един от най-натоварените търговски пътища в света. При наличието на повече от 600 различни инцидента само за последните четири години контролът върху пиратството се превърна в приоритет за ЕС, НАТО и САЩ. Независимо от всичките им инициативи обаче този контрол в най-добрия случай е трудна, а в най-лошия – невъзможна задача, отбелязва Германският институт за икономически проучвания. Сложността на проблема е, че сомалийските пирати, въпреки опростените си методи, имат доста комплексна бизнес структура. Те са организирана престъпна група, която няма нищо общо със случайните крадци, нападащи импулсивно. Въобще сомалийското пиратство има много сходни черти с мафиотските организации в Сицилия и Русия. То има изградена, вътрешна йерархия и е отговорно за множество криминални действия. Освен че си приличат с мафията, по всичко личи, че пиратите от Сомалия правят и бизнес с италианските гангстери.

Криминологът Михалис Кутузис, който живее в Париж, и провежда разследване по поръчка на ООН и Европейския съюз, публикува през май книгата си Престъпление, трафик и мрежи. В нея той разкрива, че организирани престъпни групи в Южна Италия – известните Камора, Ндрангета и Ла Сакра Корона Унита, доставят на сомалийските пирати оръжие от Западните Балкани срещу разрешението им да изхвърлят опасни отпадъци край бреговете на Африка. Тонове боклук се изхвърлят всяка година край бреговете на Сомалия, Еритреа и Судан в непосредствена близост до бойните кораби, които пазят преминаващите товари в Червено море и Аденския Залив. Освен това, според Кутузус, стотици милиони евро, идващи от Сицилия, се изпират всяка година през туристическата индустрия на Кения и Танзания.

Специалният пратеник на Евросъюза Александър Рондос сподели съвсем неотдавна пред медиите в Брюксел, че книгата е привлякла неговото внимание. Бившият гръцки дипломат смята, че трябва да открием кой финансира сомалийските пирати, защото те са част от много по-голям проблем, с който се сблъскваме в Индийския океан – глобализацията на организираната престъпност.

Британският адмирал Дънкан Потс пък, който ръководи мисията на ЕС Атланта, насочена срещу пиратството, изрази увереност, че Разузнавателният координационен център, чиято цел е да разкрие източника на финансиране на пиратите, лека-полека се отлепя от земята. Същевременно 51-годишният адмирал добави, че няма сигурно доказателство за италианската връзка, но в интервю, дадено в Париж, Кутузис изтъкна, че разследващите знаят много добре за връзката на пиратите с мафията, само че не искат да направят нищо по въпроса.

Дънкан Потс отбелязва също така, че Атланта е постигнала голям напредък в опитите си да спре пиратските нападения. През тази година пиратите досега са взели в плен само пет кораба, което определено е сериозно постижение в сравнение с последните години. Това се дължи и на факта, че поне половината от около 50-те хиляди кораба, преминаващи през Аденския залив годишно, вече са снабдени със собствена охрана, която не се колебае да открива стрелба при заплаха.

Ако обаче Евросъюзът действително успее да разчисти водите в района на Сомалия от пиратите, възниква въпросът дали това няма да развърже ръцете на европейските фирми да изхвърлят токсични отпадъци в района?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст