ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Китаец направи фалшива банка и… я купи

Засега Чунпин е задържан само за неплащане на данъци.

Всички отдавана са свикнали с това, че Китай снабдява световния пазар както с качествени стоки, така и с множество фалшификати – като се започне от марковите чанти и часовници и се стигне до автомобилите. Жителят на Уанджоу, Лин Чунпин, обаче отиде много по-далеч – той създаде фалшива банка, при това в САЩ, и дори я купи. Сега той се намира в ареста по обвинение за неплащане на данъци.

От китайския ориз до американската банка

Слабо известният китайски бизнесмен Лин Чунпин се оказа в центъра на вниманието на местните медии в началото на тази година. През февруари официалното издание на Комунистическата партия на Китай – People’s Daily – публикува бележка, от която става ясно, че Чунпин е придобил американската Atlantic Bank of Americа за 60 млн. долара още през юни 2011-а.

В съобщението се посочваха и някои подробности от сделката. Споменаваше се например, че китайският предприемач се прицелил в покупката на финансовото учреждение в началото на 2009-а. Американската банка с официален офис в Делауеър, която уж пострадала от глобалната икономическа криза, обявила банкрут още в края на 2008-а, но на Чунпин му били необходими две години, за да я придобие. Отначало акционерите на Atlantic Bank of Americа определили цена от 600 млн. долара за нея, но китайският бизнесмен успял да я намали чрез упорити преговори.

В края на краищата новопридобитата банка сменила името си на U.S.A. New HSBC Federation Consortium Inc. и от ноември 2011-а отново отворила врати. По-късно бе съобщено, че след сделката с Чунпин (по неговите собствени думи) кредитната институция успяла да се възстанови и в най-близко време ще печели 700-800 хил. долара годишно.

Във вестниците Чунпин бе описван като труженик, който от още от юноша продавал копчета, а в зряла възраст инвестирал в медни и златни мини в Гана, както и в търговията с ориз в Китай.

Придобиването на американска банка от китайски гражданин превърна Чунпин в звезда, макар и не от световен мащаб. Китайските медии нямаше как да подминат историята за това, че местен бизнесмен е помогнал за спасяването на Atlantic Bank of Americа. Тя демонстрираше както засилените позиции на Китай, така и отслабването на САЩ. И всичко това на фона на дългогодишните опити на китайските банки да стъпят на американския пазар.

Чунпин не само стана медийна звезда, но дори получи пост в Народния политически консултативен съвет на Китай. Този съвещателен орган към ръководството на КНР включва както представители на китайската комунистическа партия, така и видни обществени дейци и бизнесмени.

Нещо не е наред

nbsp;

Закупуването на Atlantic Bank of Americа от Лив Чунпин заинтересува не само китайските журналисти, пишещи на финансови теми, но и интернет потребители. В хода на техните проучвания стана ясно, че американска банка с 85-годишна история, както Чунпин описвал придобивката си, не съществува, точно както й сделка за покупката й.

Американските финансови регулатори US Federal Deposit Insurance Corporation и Comptroller of the Currency заявиха, че не разполагат с данни за Atlantic Bank of Americа. А властите на Делауеър уточниха, че компанията, регистрирана от Чунпин като нова банка, според документите си и е най-обикновена фирма, а не финансово учреждение.

И ето че в края на март Чунпин бе принуден да поднесе публични извинения за преувеличенията, които допуснал с израза покупка на чуждестранни банки. По думите му Atlantic Bank of Americа било само кодово обозначение на банката, за чието придобиване той водил преговори. Бизнесменът подчерта, че плановете му за влизане в капитала на чуждестранни финансови организации (както в САЩ, така и в други държави) си остават в сила. Чунпин обаче не спомена никакви подробности за евентуални сделки, позовавайки се на конфиденциалния характер на водените преговори.

Зад решетките

nbsp;

Междувременно китайските власти не останаха удовлетворени от извиненията на Чунпин. Още през март официалният представител на администрацията на Уанджоу – Чжан Сунтин, заяви, че действията на бизнесмена са нанесли ущърб на репутацията на града и властите възнамеряват да направят проверка на всички активи на Чунпин.

На 13 юни полицията на Уанджоу съобщи, че Чунпин и още шест негови съучастници са арестувани за неплащане на данъци в размер на над 10 млн. юани (1.6 млн. долара). Според съобщенията в медиите бизнесменът и помагачите използвали сложна схема, действаща в 22 провинции на Китай, извършвайки фалшиви сделки през компании, собственост на Чунпин. Ако обвиненията бъдат доказани, измамникът ще отиде зад решетките за срок до десет години. Отбелязва се още, че сегашното разследване няма отношение към измислиците на бизнесмена за измислената американската банка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст