ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лош ден да свалиш изтребител

Непосредствено след свалянето на самолета F-4 премиерът Ердоган заяви

Събитията в Сирия придобиха нов драматизъм след свалянето на турски изтребител от сирийската противовъздушна отбрана. Инцидентът беше осъден от целия свят, а НАТО дори проведе спешно заседание по темата, свикано по желание на Анкара. Случилото се може да стане първата тухла в изграждането на база за военна намеса в сирийския конфликт.

Анкара вече опитва да използва инцидента, за да реши своите проблеми с южния си съсед. Турция сезира Брюксел с молба за спешни консултации и успя да издейства специалното внимание на съюзниците си в НАТО. Турските власти информираха алианса за инцидента със Сирия в рамките на член 4 от Северноатлантическия договор. Текстът предвижда провеждане на консултации между страните членки на пакта, ако някоя сметне, че е застрашена нейната териториална цялост, политическата независимост или сигурността й. Поне засега Турция не отправи искане да се задейства положението за колективната сигурност от член 5 на договора. Там се посочва, че при въоръжено нападение срещу една или няколко от участничките в алианса останалите членки на НАТО ги подпомагат, включително и с въоръжена сила. Това се случи след иракската инвазия в Кувейт, когато Саддам Хюсеин заплаши Турция.

До момента НАТО заявяваше, че няма намерение да се меси в ситуацията в Сирия. Но изтребителят разузнавач от турските ВВС едва ли се е отбил случайно в сирийското небе, макар турският външен министър да обясни, че полетът е бил учебен. Самолетът вероятно е имал за цел да разкрие как е организирана сирийската ПВО, предполагат експерти. Естествено, пилотите не са си правели сметка, че ще ги свалят, иначе щяха да бъдат по-предпазливи. Но да проучат къде има сирийски радиотехнически средства, кои зони от въздушното пространство покриват, системата за връзка между радиотехническите и зенитно-ракетните средства и с командните пунктове им е било направо задължение.

И без този инцидент обстановката в тази страна и в района съзнателно се нажежава все повече и повече. Става ясно, че местните опозиционери не могат самостоятелно да свалят режима на Асад – нуждаят се от подкрепа. Руската дипломация създава непреодолими пречки пред опитите да се прокарат съответните резолюции в Съвета за сигурност на ООН.

Епизодът със сваления изтребител поражда множество въпроси. Къде точно се е намирал той, когато е бил улучен от сирийските системи за въздушна сигурност? Защо дори и за малък период от време се е намирал в сирийското въздушно пространство? Защо не са били предприети мерки да се информира екипажът за допусната грешка, преди да се натисне копчето и самолетът да бъде свален? Било ли е това само рутинна тренировъчна мисия, както твърдят турците, или самолетът е искал да събере информация за това какво се случва на земята? Това, което е ясно, е, че опасенията на Турция се споделят от останалите страни от НАТО. Анкара отнесе въпроса на ниво Брюксел, но можеше да потърси подобни консултации в много по-ранни етапи на кризата, например заради наплива на бежанци или заради инцидентите с обстрел по южната си граница.

Първоначално президентът Абдулла Гюл призна, че самолетът F-4 може да е нарушил сирийското въздушно пространство поради твърде високата си скорост. След това външният министър Ахмет Давутоглу заяви, че турският изтребител не е бил свален над територията на Сирия, а в международното въздушно пространство. Това звучи странно, защото Фантомът лежи на средиземноморското дъно, на около 1300 метра от сирийския бряг, а териториалните води на коя да е държава обхващат ивица от близо 20 километра. Радарните екрани не дават и никаква представа дали изтребителят е имал оръжие на борда.

Написаното дотук съвсем не означава, че сирийците са просто невинна жертва, напротив. Твърде вероятно е те да са действали напълно съзнателно. Така едновременно са осуетили полета на самолет, нарушил държавната граница, и са демонстрирали колко е силна тяхната ПВО. Отправяйки сигнал към всеки, който би се опитал да ги нападне от въздуха, че атаката няма да остане безнаказана.

По данни от справочника на Лондонския международен институт за стратегически изследвания Сирия има добре развита система за ПВО. Тя включва стационарни зенитно-ракетни комплекси, произведени още в Съветския съюз. Дамаск е приел на въоръжение и повечето съвременни системи, с какъвто впрочем беше свален и турският Фантом. Сухопътните войски на страната разполагат и с повече от 4000 преносими зенитно-ракетни комплекса Стрела и Игла. Както личи от това изброяване, Сирия не е Либия, където НАТО предприе военна операция миналата година. При все че алиансът смята либийската операция за успех, сега едва ли ще тръгне по този път.

При всички положения свалянето на турския изтребител може да доведе до опасен нов развой на сирийската криза. От началото на конфликта опасенията за увеличаване на броя на жертвите в страната са свързани с безпокойството, че насилието може да се разпространи отвъд държавните граници и да доведе до по-широк регионален пожар. Насилието вече се просмука в Ливан, но по-голямото безпокойство е, че сраженията може да преминат през границата, да кажем в Турция, или по някакъв начин Хизбулла да получи подкрепа от сирийския режим да атакува Израел. Тогава това може да стане междудържавен конфликт, а не бунт, който е ограничен в границите на една страна.

Мнозина ще се запитат дали този епизод увеличава вероятността за директна военна интервенция в Сирия. Отговорът е – най-вероятно не.

Ситуацията на място е сложна и объркана и не са много страните, които искат да се включат. А свалянето на турския изтребител е напомняне за възможностите на сирийската въздушна отбрана, която е много по-голяма от тази на Либия, за чието унищожение пак бе нужна пълномащабна американска въздушна кампания. Но инцидентът подчертава ескалиращите опасности от продължаването на сирийската криза. Кръвопролитията се увеличават и режимът на Асад става все по-отчаян, като по този начин се умножават рисковете от неприятни инциденти, които може да разширят конфликта. Консултациите на НАТО ще засилят натиска върху сирийския режим, но трудно ще имат някакъв конкретен ефект за това да убедят сирийския президент да се откаже от властта.

Анатоли Стайков

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст