ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Изпрано

Migration Image

В развитите държави хвърлят сили срещу прането на пари, а ние се потим върху прането на доклади. Петгодишната равносметка от надзора на Брюксел върху правосъдието ни управляващите посрещнаха с пълен набор перилни препарати. Като ги слуша човек който не е чел доклада, ще реши, че по отношение на констатациите от мониторинга властта е по-чиста от девица след баня. Е, имало няколко препоръки, но те били лесноизпълними . Пък и за изпълнението им време бол – Европейската комисия се отказва от междинните доклади и ще пише следващия чак в края на другата година.

Слушаш и не вярваш на ушите си. Вярно, някои препоръки изглеждат канцеларски. Като например изготвянето на стратегии, анализи и независими оценки. Кое му е обаче лесното да се проведе реформа из основи, щом тя не е започвала? Или пък новите членове на Висшия съдебен съвет, на комисията по конфискация и следващият главен прокурор да бъдат подбрани според професионалната им етика и ефективност, което досега не се е случвало?

Една от препоръките е обаче без конкуренция. По отношение на действията на полицията, прокуратурата, следствието и съда срещу организираната престъпност Еврокомисията иска в едно изречение само няколко неща – да се премахнат недостатъците в техните структура, управление, персонал, обучение, сътрудничество и професионални практики. При това съдебната ни власт твърди, че такива недостатъци няма. А главният съдебен инспектор заяви, че знае кой го е наклепал в Брюксел.

Пране, пране, ама от толкова жулене кирливите ни ризи ще станат на парцали. А отдолу…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст