ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КФН одобри търговото за ЕВН Електроразпределение

Migration Image

Комисията за финансов надзор одобри публикуването на търгово предложение от ЕВН АГ, Австрия за закупуване на всички акции на ЕВН България Електроразпределение АД, Пловдив от останалите акционери на дружеството. Цената е в размер на 3 045.34 лева за един брой.

В края на март австрийската енергийна компания държи 99.91% от капитала, а в дребните акционери има още 140 дяла.

Фирмата се търгува на БФБ-София от ноември миналата година. Тогава държавата продаде миноритарния си дял от 33% в дружеството, което обслужва електроразпределението в Югоизточна България. Пакетът беше изкупен от мажоритарния собственик. Австрийците платиха тогава по 1 632.56 лв. за дял.

По закон акционер с толкова дялово участие е задължен да предложи изкупуване на акциите на дребните собственици, а те дори и да откажат книжата им автоматично преминават към мажоритаря.

ЕВН Електроразпределение е лицензирано за пренос и разпределение на електрическа енергия. Продажбите на фирмата се увеличават с 6.4% на годишна база до 108.6 млн. лв. за първата четвърт на 2012-а. Въпреки това тя намали със 17% печалбата си и в края на март е 26 млн. лева.

Компанията извършва своята дейност на територия от близо 42 хил. кв. км, снабдявайки с електроенергия над 1.5 млн. клиенти.

Държавата има планове да продаде миноритарните си дялове от по 33% и в другите електроразпределителни дружества, отново през борсата. Става въпрос за Е.ОН България продажби и Е.ОН България мрежи, които доставят ток в Източна България, и за ЧЕЗ Електро България и ЧЕЗ Разпределение България, обслужващи Западна България. Очаква се публичното предлагане да се случи през лятото на тази година.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст