ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Приеха Национална програма за профилактика на рака на маточната шийка

Migration Image

Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в България 2012 – 2016 г. прие правителството на днешното си заседание.

Основната и цел е снижаване на заболяемостта от рак на маточната шийка чрез имунизационна защита на момичетата и младите жени от онкогенни папиломавирусни инфекции. Основните дейности на Програмата са насочени към осигуряване на имунизационна защита на 12-годишните момичета преди започване на полов живот, каквато е практиката в европейските държави. Това е възрастта, при която се очаква максимална ефикасност на имунизацията срещу човешките папиломни вируси.

Имунизациите с цел първична профилактика ще бъдат предхождани от широка информационна кампания, консултиране, провеждане на здравно обучение по училищата в рамките на учебната програма, срещи с родители, лични лекари, педиатри, АГ-специалисти. Целта е да се постигне препоръчвания от експертите 75% ваксинален обхват при 12-годишните момичета, който позволява действителното ограничаване на онкогенните HPV инфекции и причинявания от тях рак на маточната шийка.

Необходимите средства за изпълнението на Програмата ще бъдат осигурявани от бюджета на Министерство на здравеопазването за съответната година. Финансирането на разходите за ваксини по Програмата ще се извършва от Националната здравноосигурителна каса чрез трансфер на средства от Министерството на здравеопазването.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст