ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Такис Анастопулос поема гръцката Агенция за приватизация

Migration Image

Бившият директор на държавната електрическа компания DEI Такис Атанасопулос е избран за председател на Общогръцкия приватизационен фонд, съобщават световните агенции, цитирайки източник от правителството. Това става месец след оставката на неговия предшественик.

Фондът отговаря за подготвянето и провеждането на масовата приватизация до 2015 г., за което настояват международните кредитори на Гърция в лицето на Европейския съюз и Междунаровдия валутен фонд. Целта на тази мярка е намаляването на огромния дълг на страната.

Атанасопулос, който е преподавател по банково управление и финанси, заменя на поста Йоанис Кукиадис, подал оставка в края на юни по лични причини. Решението тогава нанесе пореден удар на изоставащата програма за приватизации в южната ни съседка.

Генерален директор на агенцията става Йоанис Емирис, който досега беше директор на филиал на гръцката Alphabank. Неговият предшественик – Костас Митропулос, сдаде поста миналата седмица с мотива, че няма подкрепата от правителството. А без нея е е възможно да се осъществят предвидените приватизационни сделки, казва експертът.

За миналата година отчтът на агенцията е твърде скромен. Осъществени са само четири приватизационни сделки, от които са получени едва 1.8 млрд. евро за бюджета. В програмата за раздържавяване до 2015 г. има общо 28 проекта, от които се очакват 19 милиарда евро приходи.

Само за 2012 г. са заложени 3 млрд. евро приходи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст