Банки ще докладват за сметки на чужденци

Migration Image

САЩ и пет европейски страни съобщиха в четвъртък, 26 юли, че започват да работят по модел на споразумение за засилване на борбата с изтичането на финанси в чужбина. То ще включва автоматичния обмен на информация за сметките на чуждестранни клиенти.

Тези договорености ще задължат банките да предават информация за авоарите на чужди граждани на фискалните администрации на страните им. Досега предаването на такива сведения става само при поискване. САЩ, Франция, Германия, Великобритания, Испания и Италия участват в тази система. Ние очакваме с нетърпение подписването на това споразумение, разбира се, и от други страни, се казва в общото комюнике на страните. В края на юни Швейцария съобщи, че е готова да се съобрази с това споразумение.

Закон, гласуван през 2010 г. в САЩ, задължава чуждестранните финансови компании систематично да дават на фиска в САЩ информация за банковите сметки на американски граждани. Според оценки на асоциацията Tax Justice Network ( TJN ) най-малко 21 000 трлн. долара недекларирани финансови активи е имало по частни сметки в света към края на 2010 година. Това е еквивалентът на икономиките на САЩ и Япония взети заедно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст