Банкиа ще защити инвеститорите

Migration Image

Национализираната испанска банка Банкиа планира да върне на собствениците на преференциални акции по-голямата част от инвестициите им за 3 млрд. евро, макар и в по-дълъг период от време, съобщи агенция Блумбърг. Тези банкови книжа са най-губещите. Според правната уредба на Европейския съюз техните собственици на практика поемат част от разходите за спасяване на изпадналите в ликвидна криза кредитори, за да се намали участието на редовите данъкоплатци в тези операции. Принудителните загуби на частните инвеститори са чувствителна, от политическа гледна точка, тема за Испания, защото повечето от тях са дребни клиенти на закъсалите спестовни банки, след чието сливане през декември 2010-а се роди групата Банкиа.

Според плановете на банкерите преференциалните акционери ще получат срещу сегашните си акции нови ценни книжа с по-ниска доходност плюс пари в брой или обикновени акции през следващите години. Размерът на плащанията щял да се доближи до пълния номинал на преференциалните акции, но разсрочването им във времето означава, че те ще струват по-малко. Това щяло да помогне на Мадрид да се вмести в правилата на ЕС, ограничаващи сумите, които спасените банки могат да връщат на кредиторите си.

Банкиа е предложила този компромисен вариант на Европейската комисия, която оттук нататък щяла да преговаря с испанското правителство и с централната банка. Говорителят на Банкиа е отказал да коментира информацията.

Колко ще получат инвеститорите, според плана на Банкиа, ще зависи от сегашната оценка на преференциалните й акции. Защото банките от ЕС, спасени с пари на данъкоплатците, могат да изплащат преференциални книжа или друг вид подчинени дългове на цена, която е с не повече от 10% по-висока от пазарната.

Преференциалните акции на Банкиа, които са емитирани от спестовната банка Caja Madridпрез 2009-а, са били търгувани последно на 45% от номинала им на 11 юли, по данни на местната борса Bolsas y Mercados Espanoles. Повечето преференциални книжа на другите кредитори, които са се слели с групата Банкиа, вече са били изплатени или заменени с нови.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст