БСП внесе подписката за референдум за Белене

Migration Image

bdquo;Събраният брой подписи прави задължително провеждането на референдум за АЕЦ bdquo;Белене. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след като повече от 200 представители на Инициативния комитет, депутати от левицата, членове на БСП, общински съветници и представители на младежката формация на партията внесоха подписката в подкрепа на първия национален референдум в новата история на България. bdquo;Току що бяха внесени 773 447 подписа на български граждани, събрани в цялата страна. Искам най-искрено и най- сърдечно да благодаря на тези български граждани, които не се изплашиха от натиска и заявиха ясно своята воля- след 23 години преход във България да има пряка демокрация, заяви Сергей Станишев.

Лидерът на БСП отбеляза, че подписката е огромна победа за българската демокрация, особено като се има предвид, че управляващите се опитват да заличат разделението на властите, да концентрират цялата власт в ръцете си и да наложат авторитарен, едноличен режим. Според Сергей Станишев българите искат да изкажат позицията си по наистина важните въпроси, какъвто е изграждането на АЕЦ bdquo;Белене. bdquo;Българите искат да вземат съдбата си в свои ръце, а не стратегически въпроси да се решават зад гърба им и да се крият аргументите за тях, убеден е Сергей Станишев. Той е смята, че за да се вземат такъв тип решения трябва да се чуе цялата информация, а не както в случая с АЕЦ bdquo;Белене- решение, взето безобразно, без аргументи и без да се питат хората за спирането на АЕЦ bdquo;Белене.

Лидерът на БСП изтъкна, че референдумът става задължителен за парламента, за президента и за всички български институции. bdquo;Те трябва да се съобразят с волята на народа, категоричен е Сергей Станишев. Той благодари на всички активисти на БСП, на другите партии и на граждански организации, които в продължение на три месеца са говорили лице в лице с хората. bdquo;Ние искаме да се чуе гласът на хората. Това е начинът да функционира една нова демокрация, категоричен е Сергей Станишев.

bdquo;Това е голямо постижение на закона за пряката демокрация и то гарантира върховенство на волята на гражданите и на Българската конституция, каза зам.-председателят на БСП и депутат от левицата Янаки Стоилов. Според него оттук нататък подписката трябва да бъде предоставена на Службата за гражданска регистрация и административно обслужване за проверка. bdquo;След като бъде установено наличието на 500 000 редовни подписа, подписката се връща при председателя на Народното събрание, за да започне обсъждането и приемането на решение. От днешна дата срокът е тримесечен за приемането на това решение. След това президентът трябва да обяви датата за референдум., обясни още Стоилов. Той смята, че обсъждането на подписката ще стане в началото на есенната сесия на парламента и в началото на следващата година може да има референдум, стига никой да не търси поводи- било то технически или процедурни, за да заобиколи това задължително изискване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст