Илюмжинов обеща шахматни турнири

Migration Image

Руският милиардер Кирсан Илюмжинов пристигна у нас през изминалата седмица, за да продължи преговорите за окончателното изкупуване на акционерното дружество Петрол холдинг, научи в. БАНКЕРЪ. След като преди по-малко от месец двама от основните акционери в петролната компания – Денис Ершов (47.5%) и Александър Мелник (5%) продадоха акциите си на бившия президент на Република Калмикия, се очаква до месец да приключи и сделката за придобиване на акциите и на другия собственик Митко Събев, който притежава останалите 47.5 на сто от капитала на холдинга.

Купувайки мажоритарния пакет от Петрол Холдинг Илюмжинов стана и основен собственик на дистрибутора на горива Петрол, в който над 55% от акциите държи именно холдингът. Тъй като според устава на компанията голяма част от решенията в нея се вземат с гласовете на 3/4 от акционерите, Илюмжинов очевидно ще иска цялата компания за себе си.

Ще припомним, че от 2010-а петролното дружество бе раздирано от скандали между основните акционери в негоДенис Ершов и Митко Събев , свързани с управлението му и със злоупотреби от съдружниците и т. н.

Очевидно, че на тези спорове скоро ще се сложи край, тъй като холдингът много скоро ще стане еднолична собственост на Илюмжинов. След преговорите в София калмикският експрезидент e пристигнал с частен полет на летище Бургас при засилени мерки за сигурност. Бил е придружаван от своя представител у нас Волк Хан Магомедхан, който е организирал и среща на Илюмжинов с премиера Бойко Борисов. В Бургас милиардерът се е срещнал с кмета на града Димитър Николов, с когото е разговарял за намеренията си по отношение на развитието на футбола, а и да даде отговор дали ще участва в амбициозният проект Арена Черноморец, какъвто ангажимент бил поел по-рано Събев.

Стана ясно, че руският милиардер ще вземе решение, когато се запознае с реалното състояние, но за него няма да е проблем да издържа футболния клуб ПСФК Черноморец, в който общината и Петрол холдинг АД имат равни дялове. За БАНКЕРЪ кметът Димитър Николов поясни, че милиардерът е обещал да финансира развитието на международна шахматна школа. Нещо повече, Илюмжинов е поел ангажимента да организира, и то още тази година в Бургас, два кръга от състезанията за световната купа по шахмат. Даже от следващата седмица се очаква у нас да пристигат представителите на федерацията, за да подготвят двата турнира.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст