Лекарствата падат, а болниците затъват

Migration Image

Още 50 лекарства са с по-ниски цени, съобщи на пресконфрения министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Поевтиняването на медикаментите се движи от 2 до 85.7 процента, като някои лекарства са поевтинели за опаковка от 5255 лв. на 4564 лева. Други пък са паднали от 1576 лв. на 1350 лева, рапортува Атанасова.

Не така розово обаче е положение в болниците, показват проверките на здравното ведомство в 16 лечебни заведение. Основните нарушения са свързани с неспазване на търговския закон, неизпълнение на договорени поети ангажименти, продажба и замяна на дълготрайни активи без търг и нарушение на вътрешните правила за работата на съвета на директорите.

Други болници пък са злоупотребили със закона за финансовото управление и контрола върху публични сектор. Сред проблемите са констатирани и проблеми с провеждането на обществени поръчки, както и правилата за дарения, обясни Атанасова. Тя даде като пример дарение, което е направено по фактура, но без договор. В други случаи има сключен контракт, но в него липсва подпис на дарителя. Оказва се, че честа практика в болниците е да се приемат дарения в натура, а в същото време в приемно предавателните протоколи не се описва състоянието на дарението. Впоследствие част от него се бракува, уточни още министър Атанасова.

Нарушения има и при определяне на бонуси към заплатите на болничния персонал, както и при изразходването на средства.

Инспекторатът към здравното министерство препоръчал на борда на ИСУЛ bdquo;Царица Йоана да актуализира правилата за работа, тъй като директорът работи без договор за възлагане на управление.

Нарушения при възлагането на обществените поръчки са констатирани в Националната хематологична болница, посочи Атанасова. Хематологията е реконструирал покривни помещения на онкологичнат болница, като двете болници се намират една до друга. Главният счетоводител на хематологията обаче не наложил санкции при неизпълнение на възложените обществени поръчки. Освен всичко болницата се сдобила и с автомобили за 94 хил. лв. без да бъде проведен конкурс. Без търг се доставяла храна, коментира още здравният министър. Атанасова уточни, че за капак на всичко това хематологията е предоставяла хотелски услуги на служителите си и на придружители на болни. Въпреки тези нарушения обаче с най-малко провинения е педиатрията в хасковската болница.

Всички констатации са изпратени на Агенцията за държавна финансова инспекция и прокуратурата, заяви още Атанасова. Тя се закани да има санкции за директорите, които не отстранят пропуските.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст