Дончев: От 2014 година усвояваме европари по пет програми

Migration Image

С две по-малко ще са оперативните програми през следващия програмен период. Това съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев, след като откри Областния информационен център в Бургас.

Политиката е към намаляване на финансовите инструменти, така че в периода от 2014 до 2020 година европрограмите ще бъдат свити от седем на пет, уточни той. Според известните до момента данни има всички основания да се смята, че страната ни ще разчита на повече средства.

Основен акцент за следващия период щеnbsp;е инфраструктурата, но в същото време ще се увеличат и парите за инвестиции, малките и средни предприятия и нисковъглеродната икономика, подчерта Томислав Дончев. Затова около една четвърт от всички средства ще бъдат насочени в тези сфери. Предизвикателство обаче е предстоящата година, когато е краят на сегашния програмен период и когато трябва да се случат най-големите като обем плащания.

Засега оперативна програма bdquo;Транспорт е шампион по усвоени средства, уточни министърът по еврофондовете. Той добави, че договорени до момента са 95% и са разплатени една трета от всички пари. По-тежка обаче остава ситуацията с програма bdquo;Околна среда, където има добър темп на договаряне, но разплащането върви бавно. Това не е изненада предвид, че там са най-сложните инвестиции, успокои Дончев.

Междувременно директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Драгомир Господинов обяви, че по програма bdquo;Рибарство вече са разплатени 17%, а договорените средства надминават 53 на сто от договорените пари.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст