Проф. Дрифтман похвали бюджетната ни политика

Migration Image

България е особено важна страна не само за Германия, но и за целия регион, защото, за разлика от други държави, има солидна бюджетна политика и сериозни политически успехи. Бюджетната политика и ниската задлъжнялост в България и Германия могат да бъдат за пример и за други държави в Европа.rdquo; Това каза президентът на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари проф. Ханс Хайнрих Дрифтман след среща с министър – председателя Бойко Борисов.

bdquo;Имаме голямо доверие на България и вярвам във възможностите за оптимизиране на нашите отношенияrdquo;, каза още Дрифтман. Според него България, както и страните от Югоизточна Европа, могат да привличат германски фирми с подходящи и честни рамкови условия.

bdquo;Разговаряхме по различни теми ndash; как и по какъв начин българската и германската икономики и индустрии да си сътрудничат по-добре и съответно да привлечем повече немски инвестиции в Българияrdquo;, каза след срещата премиерът Бойко Борисов.

bdquo;Да, има теми, по които не можахме да постигнем съгласие или примерно да не ни харесватrdquo;, коментира още Борисов. Той даде за пример намаляването на цената на т.нар. bdquo;зелена енерегияrdquo;, касаещо и немски компании, инвестирали в изграждането на фотоволтаици у нас. bdquo;Важното обаче е, че има много голямо доверие, много голямо приятелство и много голямо разбиране между България и Германияrdquo;, допълни още премиерът. Той подчерта, че интересът на българските граждани е основен аргумент във водената от правителството политика.

bdquo;Десетки немски компании работят прекрасно в България, в много областиrdquo;, каза министър – председателят. Той посочи редица немски фирми, работещи в рудодобива, автомобилното производство, заводите за седалки, еърбеци, ел.кабели за автомобили, заводи за автомобилни стъкла, за носачи, за климатици. bdquo;Убеден съм, че в следващите една-две години някой голям завод за автомобили ще инвестира в България, тъй като, страната ни е с най-ниските данъци в Европейския съюз. Много е подходяща за инвестиции и има стабилна политическа система и съответно добър инвестиционен климатrdquo;, каза още Борисов. По думите му желанието на правителството е да се инвестира в заводи и в производство, където се разкриват стотици и хиляди работни места.

По време на срещата беше обсъден и въпросът за възможността немската компания bdquo;Сименсrdquo;, към която страната ни има финансови задължения за закупени преди години влакове, да участва в приватизацията на БДЖ bdquo;Товарни превозиrdquo; за сметка на този дълг.

Разгледани бяха и възможностите за сътрудничество в областта на образованието и стимулиране на заетостта и намаляване на младежката безработица чрез различни варианти за включване в образователния процес на големи индустриални предприятия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст